Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Који су најздравији преливи за салату: Треба их умерено и паметно користити

Прелив за салату и нема здраву репутацију и обично додаје пуно калорија у чинију са зеленом салатом, краставцем и паприком. Ипак, и он може да има користи за организам ако одаберемо здраве варијанте са одређеним састојцима и користитимо га умерено.

1708605384_shutterstock_1028139856.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Салату често зачинимо укусним, али и не тако здравим преливима. Популарне дресинге, које можемо да купумо у продавницама, дају "пунији" укус свежем поврћу, али су често обогаћени шећерима, засићеним мастима и натријумом. Ова три састојка појачавају укус, али нису добра за организам и доносе више штете него користи.

"Људи су свесни да треба пазити на со, али не обраћају пажњу на шећере у овим преливима. Ако се на етикетама налази шећер међу прва три састојка, дресинг треба избегавати. Запитајте се, да ли би заиста појели салату по којој је посута кашика шећера", предочава нутрициониста Лиса Јанг.

Зато, стручњаци истичу да је најбоље да сами направимо прелив за салату, јер ће тако сигурно имати бољи укус, биће без конзерванса и са контролисаним састојцима.

Који је најздравији прелив за салату

Класична комбинација сирћета и маслиновог уља добија највише оцене од дијететичара. Нису лоше комбинације са медом и сенфом, преливи са јогуртом, као и они на бази песта и авокада. Свакако да јесу здравија варијанта, али не треба претеривати у количини, наглашавају дијететичари.

Преливе не треба избегавати, али их треба умерено и паметно користити

Масноћа у преливима за салату помаже телу да апсорбује хранљиве материје растворљиве у мастима из поврћа, као што су ликопен у парадајзу и бета-каротен у шаргарепи и још обезбеђује ситост. Ипак, треба посебно водити рачуна о количину коју користимо - препоручљиво је да ставимо две супене кашике прелива на порцију салате. Такође, ако купујемо салату у маркету и са њом "долази" и дресинг није препоручљиво да га целог изручимо, сасвим су довољне мање количине.

Преливи богати разним калоричним сиревима, они на бази мајонеза, или, на пример, слатки дресинзи не би требало да буду наша опција. Дијететичари су јасни и кажу да сви дресинзи који имају доста соли, шећера, масти, конзерванса не треба да се нађу у јеловницима.

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas