Кувани парадајз је незаобилазан у припреми сваке зимнице
Одличан је за прављење домаће парадајз чорбе, као додатак јелима или да га попијете као сок, јер је веома укусан и здрав. Битно је да бирате зрео и здрав парадајз који нема оштећења или трагове труљења. Направите најлепши кувани парадајз по рецепту наших бака, коме ће лук и першун дати посебан шмек.
Састојци:
- 4 кг парадајза
- 500 г црвених паприка
- 2 главице лука
- веза першуна
- со
Прочитајте још: СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)
Припрема:
Парадајз добро оперите и очистите од евентуалних зелених или трулих делова. Исеците га на мало крупније коцке и ставите у дубљу шерпу. Паприке такође оперите, очистите и исеците на танке тракице. Црни лук исеците на коцкице, ситно насецкајте першун, па све додајте у шерпу. Посолите по укусу. Ставите да се кува на умерену ватру уз повремено мешање, док љуска парадајза не почне да се одваја. Скнолите са шпорета, па добро процедите криз густу цедиљку и добро све испасирајте, да се извођи што више течности. Добијени пропасирани парадајз поново вратите у шерпу и кувајте уз консрантно мешање, док се количина не смањи на пола. Кувани парадајз помоћу левка сипајте у стерилисане, још увек топле флаше и одмах затворите поклопац. Флаше "ушушкајте" у ћебе и оставите их тако преко ноћи да се хладе. Сутрадан их пребаците на тамно и хладно место, а по отварању их чувајте у фрижидеру.
БОНУС ВИДЕО