Гибаница је саставни део наше културе и један од главних састојака наше трпезе, било да је она свечана или свакодневна.
Може се правити у различитим облицима и на различите начине, ко како воли. У овом тексту вам откривамо како да ваша гибаница буде ваздушаста и неодољива!
Прочитајте још: ПОСНО: Укусан рижото са морским плодовима и шафраном! (РЕЦЕПТ)
Састојци:
500 г кора за гибаницу
3 јајета
200 г пуномасног старог белог сира
0,25 л киселе воде (или мало више, по потреби)
1 прашак за пециво
малчице уља (може и не мора)
не треба солити ако је сир довољно слан
Припрема:
У већој посуди умутити јаја, па убацити сир и затим га изгњечити виљушком. Када је сав сир уситњен, добро измешати да се равномерно распореди. Додати киселу воду, прашак за пециво и малчице уља, мада може и без (ако је сир изузетно јак). Све добро промешати. Узимати једну по једну кору и целу је умакати у направљену смесу. Процедити је као кад цедимо нпр. сунђер, али нежније - треба да се направи растресита гужвица од сваке коре, никако компактна више него што мора. Направљене гужвице ређати тик једну уз другу у подмазани високи плех. Уколико на крају остане мрвица сира по дну посуде које се нису "ухватиле" за коре, равномерно их углавите између поређаних гужвица. То што гужвице ређамо директно у плех, без коре на дну која служи као подлога, даје посебну чар јер се поједини комадићи сира фино запеку и дају корици додатну арому
Ставити у угрејану рерну и пећи на 180 степени 30-45 минута - готово је кад порумени и кад већ увелико неодољиво мирише. Каквог год да вам је облика гибаница, када је готова, поставите 4 шоље и ставите гибаницу на њих наопачке да се хлади неких 20-ак минута, да би остала ваздушаста под силом земљине теже.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ