Дошла је сезона припреме зимнице
Вредне домаћице су већ увелико почеле да припремају зиминцу, а обавезно на ваше полице додајте и домаћи кечап који се прави од парадајза и густина. Исплативије је да га сами направите, а и много је здравији него куповни. Кечап можете да користите као прилог уз многа јела, а највише се служи уз помфрит и пицу.
Састојци:
- 8 кг парадајза
- 2 кашике сирћета
- 300 г шећера
- 120 г соли
- 200 г густина
- оригано (по жељи)
- 1 кесица конзерванса
Припрема:
Парадајз засеците, па кратко бланширајте у проврелој води. Када се охлади скините кожицу и лепо испасирајте. Можете у блендеру, а можете и у машиници ако је имате. Сипајте у шерпу и после кључања кувајте још пола сата. Затим сипајте сирће, шећер и со. Добро промешајте да се сви састојци лепо сједине. Оставите на шпорету још неких 10 минута, а затим одвојите литар смесе и додајте густин.Затим смесу са густином сипајте у парадајз и лепо промешајте да се све сједни. Оставите да се кува још пола сата, па на крају додајте оригано и конзерванс. Промешајте и сипајте у стерилисане тегле.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ