Кромпир је једноставно савршен избор када правите прилог уз главно јело
Да ли вам је потребан још један у низу предлога за прилог од кромпира? Дефинитивно да, ако обратите пажњу на рецепт који вам данас доносимо. У питању је кромпир са слатко-сланом корицом којој посебан шмек даје љута харисса паста. Посебан трик који овај специјалитет чини неодољивим је умак од јогурта.
Потребно:
За припрему кромпира:
- 700 г кромпира
- 1 кашика соли
За харисса сос:
- 2 кашике харисса пасте
- 3 кашике маслиновог уља
- 1 кашика меда
- 2 чена белог лука, самлевена
Прочитајте још: Сјајна идеја за ручак: Поховане шницле од млевеног меса којима не можете одолети (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
За прелив с јогуртом:
- 2 кашике ситно сецканог црвеног лука
- 5 кашика ситно сецканих пистаћа
- 3 кашике сецканог першуна
- 1 кашика сецканог оригана
- 1 и по шоља јогурта (грчког јогурта)
Припрема:
Загрејати рерну до 200 степени. Плех за печење обложити алуминијумском фолијом. Кромпир исећи, ставити у дубљу шерпу, посолити, прелити водом и поклопити. Довести до кључања и кувати око 10 минута. Оцедити и оставити по страни да се охлади.
Прочитајте још: Магија УКУСА: Ово је рецепт за ШЉИВОПИТУ какву до сада нисте пробали (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
За припрему соса потребно је у већој посуди сјединити харисса пасту, маслиново уље, мед и бели лук. Када је кромпир довољно охлађен пребацити га у посуду са харисса пастом и промешати. Након тога пребацити га на плех за печење. Пећи док не постане златно смеђе боје, око 25 минута. Окренути хватаљкама на пола печења на другу страну.
За припрему прелива потребно је у мањој посуди помешати лук, пистаће, першун и оригано. Приликом сервирања, сипати на тањир прво јогурт, кромпир и на крају посути миксом биља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ