Савршени оброк без меса, након обимних празничних трпеза
Уколико желите да спремите нешто лаганије за ручак, и одморите стомак о дмеса, онда је ово јело права ствар за вас. За ово јело можете да комбинујете разне гљице и печурке, на пример шампињоне и сушену буковачу, или шитаки печурке. Уз паленту можете користити павлаку за кување и не морате.
Састојци за 4 особе
250г свежих шампињона, белих или тамних
200г свежих шитаки печурака
1 кашика маслиновог уља
2 кашике путера
1 средни црни лук, или 3 млада лука ситно исецкана
4 гранчице тимијана или мајчина душица
1 ловоров лист
со и бибер
1/2 шоље воде или бујона
1/2 шоље павлаке за кување
Прочитајте још: Аутентични СРПСКИ десерт: Рецепт за Опленачке ПАЛАЧИНКЕ који ће вас оборити с ногу
Фото: Схуттерстоцк
За кремасту паленту
750мл воде
150мл млека
100мл павлаке за кување
1 кашичица соли
250гр паленте
1 шака наренданог пармезана
Прочитајте још: Спремите СВИЊСКО МЕСО према рецепту ЏЕЈМИЈА ОЛИВЕРА: Маринада за хрскавост и сочност
Припрема
Печурке немојте да перете, већ влажном папирном салветом пребришите прљавштину. Исецкајте их на крупније комаде. Загрејте маслиново уље и додајте исецкани лук. Затим додајте тимијан и ловоров лист, да би испустили арому. После 2-3 мин, додајте исецкане печурке. Динстајте их док не почну да испуштају течност, око пар минута. Додајте со и бибер. На крају, умешајте павлаку и воду.
У другој шерпи загрејте воду, млеко, павлаку и со. Када проври, смањите ватру и додајте паленту уз стално мешање. Када смеса постане густа, склоните са ватре и умешајте пармезан. Уколико је потребно, додајте још соли.
У дубље чиније ставите паленту и преко ње диснтајте пешурке са сосом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ