Savršeni obrok bez mesa, nakon obimnih prazničnih trpeza
Ukoliko želite da spremite nešto laganije za ručak, i odmorite stomak o dmesa, onda je ovo jelo prava stvar za vas. Za ovo jelo možete da kombinujete razne gljice i pečurke, na primer šampinjone i sušenu bukovaču, ili šitaki pečurke. Uz palentu možete koristiti pavlaku za kuvanje i ne morate.
Sastojci za 4 osobe
250g svežih šampinjona, belih ili tamnih
200g svežih šitaki pečuraka
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike putera
1 sredni crni luk, ili 3 mlada luka sitno iseckana
4 grančice timijana ili majčina dušica
1 lovorov list
so i biber
1/2 šolje vode ili bujona
1/2 šolje pavlake za kuvanje
Pročitajte još: Autentični SRPSKI desert: Recept za Oplenačke PALAČINKE koji će vas oboriti s nogu
Foto: Shutterstock
Za kremastu palentu
750ml vode
150ml mleka
100ml pavlake za kuvanje
1 kašičica soli
250gr palente
1 šaka narendanog parmezana
Pročitajte još: Spremite SVINJSKO MESO prema receptu DžEJMIJA OLIVERA: Marinada za hrskavost i sočnost
Priprema
Pečurke nemojte da perete, već vlažnom papirnom salvetom prebrišite prljavštinu. Iseckajte ih na krupnije komade. Zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckani luk. Zatim dodajte timijan i lovorov list, da bi ispustili aromu. Posle 2-3 min, dodajte iseckane pečurke. Dinstajte ih dok ne počnu da ispuštaju tečnost, oko par minuta. Dodajte so i biber. Na kraju, umešajte pavlaku i vodu.
U drugoj šerpi zagrejte vodu, mleko, pavlaku i so. Kada provri, smanjite vatru i dodajte palentu uz stalno mešanje. Kada smesa postane gusta, sklonite sa vatre i umešajte parmezan. Ukoliko je potrebno, dodajte još soli.
U dublje činije stavite palentu i preko nje disntajte pešurke sa sosom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU