Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТИТОВА ОМИЉЕНА ЈЕЛА: 6 гурманских специјалитета које је сваки кувар у Југославији знао да спреми (РЕЦЕПТ)

Сваки кувар у бившој Југославији добро је знао шта маршал воли да једе. Јосипу Брозу Титу, спремала су се само врхунска, гурманска јела.

1743404559_Foto-Shutterstock-Profimedia-Tito.jpg
Фото: Схуттерстоцк, Профимедиа
Oglas

Доносимо рецепте за 6 омиљених јела Јосипа Броза Тита, човека који је био председник старе Југославије и између осталог и велики гурман.

Сваки кувар у бившој Југославији добро је знао шта маршал воли да једе. Јосипу Брозу Титу, спремала су се само врхунска, гурманска јела.

Вишеградски купус

Састојци:

800 г свежег купуса
800 г јунећег меса
100 г црвеног лука
100 г паприке
200 г кромпира
200 г парадајза
веза першуна
40 г соли
бибер у зрну
2 ловорова листа
чаша белог вина
две-три кашике уља

Припрема:

Главицу свежег купуса насеците на осам кришки. Јунеће месо нарежите на крупне коцке и ставите у прикладан лонац. На месо сложите купус, на њега на кришке нарезану главицу црвеног лука, 2 веће паприке исецкане на коцке, 4 кромпира исеците по дубини, 2 мања парадајза на кришке, грубо насецкајте везу першуна па додајте со, бибер, ловор, бело вино и мало уља. Долијте воду да покрије састојке и лагано кувајте два сата. Послужите у посуди у којој се јело кувало.

Запечене штрукле

Састојци:

за тесто:

Oglas

400 г брашна
1 мање јаје
уље
маслац
со

За надев:

1 кг свежег сира
2 јаја
200 г маслаца

За прелив:

две чаше слатке павлаке

Припрема:

Помешајте брашно с јајетом, додајте со, мало уља, мало маслаца и мало топле воде. Тесто је спремно када се више не лепи на површину. Премажите га уљем и оставите око 30 минута. Развуците танке коре. Растопите маслац и попрскајте развучено тесто. У кило сира додајте 2 јаја и мало соли. Сир измешајте и распоредите по развученим корама. Савијте тесто па дебелом ивицом тањира нарежите штрукле дужине 6 цм. Штрукле убаците у 3 литра кипуће слане воде и кувајте 15 минута. Сложите у ватростални суд. Слатку павлаку прелијте преко штрукли и запеците у рерни око 20 минута, док не порумене.

Кувана јунетина

Састојци:

1 кг јунетине (прса)
100 г шаргарепе
100 г першуна
50 г целера
1 мали лук
ловоров лист
бибер у зрну
со

Oglas

Припрема:

Тито је захтевао да се јунетина припрема на овај начин. Килограм меса од јунећих прса расеците на два једнака дела. Месо ставите у кипућу воду, додајте шаргарепу, 2 корена першуна средње величине, комадић целера и мањи неољуштен лук, ловор, бибер у зрну и со.

Поклопите и кувајте 30 минута. Лепши комад меса ставите у чинију, прелијте супом, додајте шаргарепу и целер, те уз то послужите рен и сенф. Тито је волео недовољно кувано месо.

Дубровачка овчетина

Састојци:

1 кг суве овчетине
1 кг раштана или купуса
1 кг кромпира
1/2 дл маслиновог уља
зачини

Припрема:

У лонац од 5 литара ставите комаде овчетине, прелијте водом и кувајте пола сата. Након тога додајте крупно нарезан раштан или купус, кромпир и маслиново уље. Кувајте још пола сата. Додајте зачине и чашу белог вина.

Смуђ на смедеревски начин

Састојци:

1,5 кг одрезака смуђа (пет комада)
3 дл уља
2 дл белог вина
бибер
со
феферони
1 кг ђувеча
2 главице црвеног лука

Oglas

Припрема:

Одреске пропржите на уљу с обе стране и послажите у ватросталну посуду. Лук пропржите на масти док не порумени, затим додајте припремљен ђувеч, бибер, со, један феферон и то кувајте око пола сата. Када буде готово, прелијте преко смуђа, додајте чашу вина и ставите у рерну на 200 степени да се кува око 10 минута. Као прилог послужите динстани пиринач и зелену салату. Служи се одмах, чим извадите из рерне.

Ђувеч од поврћа

Састојци:

200 г лука
200 г шаргарепе
200 г целера
500 г парадајза
200 г паприке
50 г уља

Припрема:

Насецкајте поврће на комадиће, парадајз преполовите. Загрејте уље и динстајте лук док не порумени. Додајте остало поврће. Кувајте око 30 минута на средњој ватри.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas