Сваки кувар у бившој Југославији добро је знао шта маршал воли да једе. Јосипу Брозу Титу, спремала су се само врхунска, гурманска јела.

Доносимо рецепте за 6 омиљених јела Јосипа Броза Тита, човека који је био председник старе Југославије и између осталог и велики гурман.
Сваки кувар у бившој Југославији добро је знао шта маршал воли да једе. Јосипу Брозу Титу, спремала су се само врхунска, гурманска јела.
Вишеградски купус
Састојци:
800 г свежег купуса
800 г јунећег меса
100 г црвеног лука
100 г паприке
200 г кромпира
200 г парадајза
веза першуна
40 г соли
бибер у зрну
2 ловорова листа
чаша белог вина
две-три кашике уља
Припрема:
Главицу свежег купуса насеците на осам кришки. Јунеће месо нарежите на крупне коцке и ставите у прикладан лонац. На месо сложите купус, на њега на кришке нарезану главицу црвеног лука, 2 веће паприке исецкане на коцке, 4 кромпира исеците по дубини, 2 мања парадајза на кришке, грубо насецкајте везу першуна па додајте со, бибер, ловор, бело вино и мало уља. Долијте воду да покрије састојке и лагано кувајте два сата. Послужите у посуди у којој се јело кувало.
Запечене штрукле
Састојци:
за тесто:
400 г брашна
1 мање јаје
уље
маслац
со
За надев:
1 кг свежег сира
2 јаја
200 г маслаца
За прелив:
две чаше слатке павлаке
Припрема:
Помешајте брашно с јајетом, додајте со, мало уља, мало маслаца и мало топле воде. Тесто је спремно када се више не лепи на површину. Премажите га уљем и оставите око 30 минута. Развуците танке коре. Растопите маслац и попрскајте развучено тесто. У кило сира додајте 2 јаја и мало соли. Сир измешајте и распоредите по развученим корама. Савијте тесто па дебелом ивицом тањира нарежите штрукле дужине 6 цм. Штрукле убаците у 3 литра кипуће слане воде и кувајте 15 минута. Сложите у ватростални суд. Слатку павлаку прелијте преко штрукли и запеците у рерни око 20 минута, док не порумене.
Кувана јунетина
Састојци:
1 кг јунетине (прса)
100 г шаргарепе
100 г першуна
50 г целера
1 мали лук
ловоров лист
бибер у зрну
со
Припрема:
Тито је захтевао да се јунетина припрема на овај начин. Килограм меса од јунећих прса расеците на два једнака дела. Месо ставите у кипућу воду, додајте шаргарепу, 2 корена першуна средње величине, комадић целера и мањи неољуштен лук, ловор, бибер у зрну и со.
Поклопите и кувајте 30 минута. Лепши комад меса ставите у чинију, прелијте супом, додајте шаргарепу и целер, те уз то послужите рен и сенф. Тито је волео недовољно кувано месо.
Дубровачка овчетина
Састојци:
1 кг суве овчетине
1 кг раштана или купуса
1 кг кромпира
1/2 дл маслиновог уља
зачини
Припрема:
У лонац од 5 литара ставите комаде овчетине, прелијте водом и кувајте пола сата. Након тога додајте крупно нарезан раштан или купус, кромпир и маслиново уље. Кувајте још пола сата. Додајте зачине и чашу белог вина.
Смуђ на смедеревски начин
Састојци:
1,5 кг одрезака смуђа (пет комада)
3 дл уља
2 дл белог вина
бибер
со
феферони
1 кг ђувеча
2 главице црвеног лука
Припрема:
Одреске пропржите на уљу с обе стране и послажите у ватросталну посуду. Лук пропржите на масти док не порумени, затим додајте припремљен ђувеч, бибер, со, један феферон и то кувајте око пола сата. Када буде готово, прелијте преко смуђа, додајте чашу вина и ставите у рерну на 200 степени да се кува око 10 минута. Као прилог послужите динстани пиринач и зелену салату. Служи се одмах, чим извадите из рерне.
Ђувеч од поврћа
Састојци:
200 г лука
200 г шаргарепе
200 г целера
500 г парадајза
200 г паприке
50 г уља
Припрема:
Насецкајте поврће на комадиће, парадајз преполовите. Загрејте уље и динстајте лук док не порумени. Додајте остало поврће. Кувајте око 30 минута на средњој ватри.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ