Направите обланде по традиционалној рецептури

Ако желите да изненадите себе и своје најближе укусном посластицом, медене обланде су прави избор!
Ова старинска посластица одушевиће свакога ко их проба – хрскаве, слатке и једноставно неодољиве!
Мирис хрскавих обланди с богатим, кремастим филом одмах буди успомене на детињство, а када се у све то дода мед, добијате колач који није само сладак већ и одише правом топлином домаће атмосфере, преноси еспресо.цо.рс.
Медене обланде су прави хит на породичним окупљањима, празничним трпезама или кад год пожелите нешто слатко, а једноставно за припрему. Њихова посебност лежи у савршеној комбинацији лаганих обланди и кремастог фила, што их чини омиљеним десертом за све генерације.
Осим што се лако праве, ове обланде су мекане, сочне и преплављене богатом аромом меда – прави ужитак за непца!
Обланде - састојци:
– 1 паковање обланди
– 200 г меда
– 200 г шећера
– 250 г маргарина или маслаца
– 200 мл млека
– 200 г млевених ораха
– 300 г млевеног кекса
Обланде - припрема:
У шерпи на тихој ватри отопите мед, шећер и маргарин (или маслац), мешајући док се све лепо не сједини.
Када смеса постане хомогена, додајте млеко и наставите са мешањем док не проври.
Склоните са ватре и умешајте млевене орахе и млевени кекс, мешајући док не добијете густу и уједначену смесу. Оставите фил да се мало прохлади, али не превише – треба да остане топао како би се лепо размазивао.
На радну површину ставите прву кору обланде и равномерно распоредите део фила. Поновите поступак док не утрошите све састојке, завршавајући са празном кором на врху.
Обланду прекријте чистом крпом, ставите даску или плех преко ње и оптеретите нечим тешким (нпр. књигом или мањим лонцем) како би се лепо сјединила.
Оставите неколико сати, а најбоље преко ноћи, како би се обланде стегле и лепо упиле фил. Исеците на штангле или коцке и послужите!
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ