Слаткиш коме нећете одолети
Потребно:
- 500г готових кора за баклаву
- 300г сецканог лешника
- 200г млевеног кекса
- 5 кашике рума
- 100мл уља за премазивање кора
- 125 г маслаца, може и маргарин кад је пост, за преливање кора
- 2 јаја
Материјал за агду:
- 600мл воде
- 600г шећера
- сок од пола лимуна
Припрема:
Прво укувати агду од шећера и воде, кувати 10-так минута. Кад склоните са ватре и престане да ври додати сок од лимуна. Агда треба да буде охлађена за преливање баклаве.
Кору пресавити по дужини, од краја до половине коре, па тако и други крај. А затим целом ширином на пола, као у видео за пица троуглиће. Премазати раствором умућених јаја са уљем па додати мешавину од сецканог лешника, плазме и рума. Уролати кору под углом од деведесет као правоугли троугао. Поновити поступак са свим корама. Ређати у подмазани плех, па залити растопљеним путером па пећи 20 минута на 200 а затим још 15 минута на 180.а затим док су вруће прелити охлађеном агдом. Преко наређати колутове лимуна.
Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ