Многи су то осетили на властитој кожи - с годинама постаје све теже скинути сувишне килограме и не вратити их.
Јесте ли се икада запитали зашто се с годинама лакше дебљамо?
Одговор који заправо нема везе с храном и прехрамбеним навикама сазнајте у наставку текста.
- Постоји неколико разлога због чега се с годинама лакше угојимо, али највећи је губитак мишићне масе који се са старењем догађа код сваког човека - каже др Каролајн Аповиан, директорка Центра за нутриционизам и контролу телесне тежине у Бостону и потпредседница Удружења за гојазност.
Прочитајте још: Да ли МИРИСАЊЕ ХРАНЕ може да ГОЈИ? Ево шта кажу научници
Део мишићне масе који је дефинисан најважнија је ствар која одређује брзину метаболизма. Другим речима, што је мишићна маса већа, то ћемо сагорети више калорија.
Фото: Депозит
Мишићна маса почиње да се смањује око 30. године, а тај процес познатији као саркопенија, убрзава се око 40. године.
- Ако не предузмемо нешто да заштитимо и изградимо ту дефинисану мишићну масу, нашем телу требаће мање калорија да се угоји, метаболизам ће се успорити, а изгубљену мишићну масу замениће масно ткиво - објашњава докторка Аповиан.
Прочитајте још: Како да сачувате линију током зиме? Могуће је
Уз саркопенију, кривци за већу склоност гојењу и отежано мршављење како старимо су и хормоналне промене, већа склоност седилачком начину живота, повећана количина стреса и мањак сна због све већих одговорности и обавеза.
Фото: Депозит
Израчунајте колико ће вам требати да смршате.
Каролајн је дала и три савета како да спречите смањење мишићне масе:
1. Радите вежбе с теговима барем двапут седмично, повећавајући с временом и тежину тегова и интензитет вежбања;
2. Наспавајте се јер сан омогућава телу да се опорави, а мишићима да се обнове;
3. Једите храну богату немасним протеинима. Најбољи извори таквих протеина су јаја, риба и живинско месо као и биљни производи попут тофуа, затим грашак, леблебије, орашасто воће и семенке.
Прочитајте још: Чаробни план исхране уз помоћ којег је Клои Кардашијан успела да смрша чак 20 килограма (ФОТО)
Такође је важно не прескакати оброке у жељи да "сачувамо" калорије за већи оброк касније.
- Најбоље је јести често и то мале, укусне оброке који садрже протеине и влакна. Ако једете редовно имаћете енергије за тренинг снаге, метаболизам ће вам радити довољно брзо и нећете бити у искушењу да претерате с јелом - саветује Џеклин Лондон, главна нутриционисткиња на институту Гоод Хоусекеепинг.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ