Ево о којим намирницама је реч
Шта да једете кад сте на дијети? То је питање које постављају сви који покушавају да смршају, а знамо да су многе намирнице на списку "забрањених".
Међу њима су оне богате угљеним хидратима, које избегавамо бојећи се гојења. Стручњаци кажу да нису баш све недозвољене и да можете ипак да их уврстите у јеловник.
Кромпир је пун скроба, али можете да га користите чак и током дијете, под условом да га припремате на посебан начин. Можете чак и да га печете, али је важно да га прво прокувате како бисте уклонили што више скроба. Затим га оцедите и пеците на што мање масноће. Такође, комбинујте га са салатом, а не са неком другом намирницом богатом угљеним хидратима.
Пиринач је, слично кромпиру, пун скроба, па и за њега важи правило да га треба скувати у доста воде и затим оцедити. Број калорија се, кажу нутриционисти, може чак преполовити уколико куваном пиринчу додате мало масноће. На пример, на порцију пиринча, умешајте равну кашичицу маслиновог уља, а тиме ће јело постати и укусније, а пиринач променити структуру и бити мање калоричан.
Протеински напици су веома варљиви - у куповним верзијама има доста шећера. Међутим, ако правите домаћи шејк, без шећера и са доста протеина, нисте у опасности да се од њега гојите. Наравно, не претерујте са количинама.
Јаја, такође, не треба у потпуности избегавати, јер су изузетно важна као извор калцијума, протеина и витамина Д. Једите их барена, поширана или печена на фолији.
Овсена каша може да буде, слично протеинским шејковима, "ризична". "Инстант" каша је пуна шећера, а она коју сами спремите код куће зависи само од вас!
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ