Искористите домаће шљиве у омиљеним десертима
Десерти које припремамо преко викенда треба да подсећају на мирисе и укусе детињства, управо оне мирисе и укусе који су нас некада окупљали око заједничке трпезе...
Прочитајте још: ОПРЕЗ! Ово су СМРТНЕ ДОЗЕ обичних намирница
Састојци за карамел прелив:
- 125 грама шећера,
- 60 грама путера.
Састојци за тесто:
- 2 јајета,
- 150 грама шећера,
- 125 грама путера,
- 1 ванилин шећер,
- прстохват соли,
- 80 милилитара млека,
- 2 кашичице прашка за пециво,
- 250 грама брашна,
- 600-700 грама шљива.
Припрема колача:
Шљиве очистите од коштица и исеците на четвртине. Истопите 125 грама путера за тесто на средњој температури и ставите са стране да се прохлади.
Шећер истопите са путером уз стално мешање да се направи леп густ карамел. У тепсију пречника око 24 центиметара сипате карамел и лепо распоредите по дну. Ређајте шљиве по карамелу, што гушће то боље, биће сочнији колач.
Прочитајте још: Три тренда из 60-их година и данас освајају жене широм света: Доносе дух прошлог времена и непролазну елеганцију (ФОТО)
Укључите рерну на 180 степени. Умутите јаја пенасто, додајте остале састојке и измиксајте кратко Смесу распоредите преко шљива. Печете колач око 40 минута. Проверите чачкалицом дали је печен
Оставите колач да се охлади 6-7 минута, не дуже, јер ће се карамел охладити и залепити. Мало ножем прођите по ивици да ослободите колач од тепсије, мада не би требало да се залепи јер има доста путера. Поклопите колач тањиром и брзо преврните колач у тањир. Не треба ни да кажем да пазите да се не изгорите...
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ