Ове кифлице могу да се једу за доручак, као слаткиш, али и да се замрзну за други пут.
Потребно је:
- 20 г свежег квасца
- 2,5 дл топлог млека
- 1/2 кг меког брашна
- 2 јајета
- 125 г маслаца
- кашичица соли
- 6 кашика шећера
- 2 кашике топле воде
- 2 кесице ванилин шећера
- 12 зрелих шљива
- мало рума
Прочитајте још: Тарт од шљива какав сте видели само на ТВ: Пробајте, лако се прави! (РЕЦЕПТ)
Припрема:
Помешајте једну кашику брашна и исто толико шећера са квасцем и мало млаког млека, па оставите 15 минута да надође. У дубљу посуду ставите брашно, маслац собне температуре, 4 кашике шећера, 1 ванилин шећер, со и јаја. Додајте надошли квасац, две кашике топле воде и умесите тесто. По потреби додајте још мало брашна. Тесто покријте и оставите 35-40 минута да нарасте.
У међувремену очистите шљиве, преполовите их и поспите са две кашике шећера и кесицом ванилин шећера. Затим их попрскајте са мало рума. Нарасло тесто поделите на пола, сваку половину растањите оклагијом и ножем изрежите 12 троуглова. На сваки ставите по једну половину шљиве, па заролајте као што се ролају кроасани.
Прочитајте још: Ручак који се НЕ КУВА: Руска супа окрошка (РЕЦЕПТ)
Кифлице поређајте у плех, сваку премажите маслацем растопљеним са кашиком топлог млека. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени око 25 минута или док лепо не порумене. Топле кифилице поспите кристал шећером или оним у праху.