Iskoristite domaće šljive u omiljenim desertima
Deserti koje pripremamo preko vikenda treba da podsećaju na mirise i ukuse detinjstva, upravo one mirise i ukuse koji su nas nekada okupljali oko zajedničke trpeze...
Pročitajte još: OPREZ! Ovo su SMRTNE DOZE običnih namirnica
Sastojci za karamel preliv:
- 125 grama šećera,
- 60 grama putera.
Sastojci za testo:
- 2 jajeta,
- 150 grama šećera,
- 125 grama putera,
- 1 vanilin šećer,
- prstohvat soli,
- 80 mililitara mleka,
- 2 kašičice praška za pecivo,
- 250 grama brašna,
- 600-700 grama šljiva.
Priprema kolača:
Šljive očistite od koštica i isecite na četvrtine. Istopite 125 grama putera za testo na srednjoj temperaturi i stavite sa strane da se prohladi.
Šećer istopite sa puterom uz stalno mešanje da se napravi lep gust karamel. U tepsiju prečnika oko 24 centimetara sipate karamel i lepo rasporedite po dnu. Ređajte šljive po karamelu, što gušće to bolje, biće sočniji kolač.
Pročitajte još: Tri trenda iz 60-ih godina i danas osvajaju žene širom sveta: Donose duh prošlog vremena i neprolaznu eleganciju (FOTO)
Uključite rernu na 180 stepeni. Umutite jaja penasto, dodajte ostale sastojke i izmiksajte kratko Smesu rasporedite preko šljiva. Pečete kolač oko 40 minuta. Proverite čačkalicom dali je pečen
Ostavite kolač da se ohladi 6-7 minuta, ne duže, jer će se karamel ohladiti i zalepiti. Malo nožem prođite po ivici da oslobodite kolač od tepsije, mada ne bi trebalo da se zalepi jer ima dosta putera. Poklopite kolač tanjirom i brzo prevrnite kolač u tanjir. Ne treba ni da kažem da pazite da se ne izgorite...
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU