Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОТКРИВАМО ПРАВУ ИСТИНУ: Да ли су протеинска пића и додаци исхрани препоручљиви за децу?

За родитеље малих спортиста, избирљиве у исхрани или децу са интолеранцијом на храну, протеински шејкови су брз и доступан начин да се допуни исхрана. Међутим, превише протеина може бити непотребно или чак има негативне ефекте.

1725619655_shutterstock_1450601822.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

И за децу и за одрасле, протеини играју кључну улогу у функционисању тела. Граде мишиће и ткива, производе хормоне, јачају кости и преносе кисеоник по целом телу. Ако сте забринути да ваше дете можда не добија довољно хранљивих материја, прво разговарајте са својим педијатром ако сте забринути да ваше дете не добија довољно протеина.

Да ли су протеинска пића безбедна за децу?
За децу са недостатком протеина или другим здравственим стањем које их спречава да добију довољно протеина, протеинска пића се могу користити као допуна исхрани.

Међутим, недостају докази који подржавају предности протеинског праха за децу са овим болестима. У прегледу из 2015. истраживачи су проучавали доказе о ефектима суплементације протеинима код деце са хроничним болестима као што су цистична фиброза и педијатријски рак. Ове болести често спречавају децу да добију адекватну исхрану. Ова студија није открила значајна побољшања у тежини, висини или статусу исхране.

За већину здраве деце, протеински суплементи су непотребни. Недостатак протеина је неуобичајен, а већина деце са добро избалансираном исхраном добија препоручену количину протеина дневно.

Ризици
За децу којој нису потребни додатни протеини, протеински прашкови или пића нису нужно штетни. Сваки додатни протеин се обично разлаже у телу и или се користи за енергију или депонује као маст. Међутим, неки стручњаци кажу да предозирање протеинима може имати нежељене здравствене последице.

Према Кливлендској клиници, превише протеина може имати следеће ефекте:

Повећање телесне тежине
Вишак протеина значи унос додатних калорија. Ако дете не сагорева те калорије кроз свакодневне активности или спорт, тело их може складиштити у облику масти, што може довести до повећања телесне тежине. Неки протеински напици садрже додатни шећер, што такође може довести до повећања телесне тежине

Оштећење бубрега и јетре
Висок ниво протеина може да отежа бубрезима да филтрирају отпад. Ово може довести до камена у бубрегу, дуготрајног оштећења бубрега и дехидрације
Важно је напоменути да су ови ефекти повезани са изузетно високим нивоом протеина у исхрани.

Тренутно нема доказа да исхрана са високим садржајем протеина може да оштети бубреге здравих људи. Међутим, студије показују да исхрана са високим садржајем протеина код оних са бубрежном болешћу може додатно да оштети бубреге.

Недостатак хранљивих материја
Осим ако дете не узима превише протеина, мало је вероватно да ће сама пића бити штетна. Међутим, ако се ова пића и шејкови користе као замена за редовне оброке, деца могу бити ускраћена за виталне хранљиве материје које могу наћи у другој храни.

Колико је протеина потребно деци?
Према Америчкој академији породичних лекара, око 10% до 20% дневних калорија детета треба да потиче од протеина.

Количина препоручених протеина је различита у зависности од старости, величине, тежине и пола. Међутим, већини здраве деце потребно је око пола грама протеина за сваких пола килограма које имају. На пример, детету од 50 килограма треба око 25 грама протеина сваког дана.

Иако додатни протеински додаци у облику пића или праха можда неће штетити вашем детету, већина деце већ добија дневну препоручену количину протеина кроз своју редовну исхрану. Ослањање на протеинска пића и шејкове као замену за оброк може бити штетно ако дете не уноси друге витамине и хранљиве материје храном.

Неки од најбољих извора протеина у исхрани укључују:

млеко
немасно месо (пилетина, говедина, риба, ћуретина)
јаја
бадеми
сочиво
киноа
тофу
грчки јогурт
броколи
Када је потребан додатни протеин
У неким случајевима, детету ће можда требати додатни протеини у исхрани.

Деца са малом тежином
Деци која су потхрањена или неухрањена могу се дати протеинска пића или други витамински додаци. Међутим, ове производе треба користити само након консултације са педијатром.

Деца вегани или вегетаријанци
Деца која не конзумирају месо - или друге производе попут млека, јаја и сира - могу имати нижи ниво протеина. То значи да ће им можда требати до 15% више протеина да би достигли исти ниво као месоједи. Међутим, то не значи да су протеинска пића једина опција. Путер од кикирикија, овсена каша, кукуруз и спанаћ су добри извори протеина за ове дијете.

Деца са метаболичким стањима
Деца која имају метаболичке проблеме могу имати потешкоћа у разградњи супстанци као што су угљени хидрати, аминокиселине, липиди, шећери и још много тога. Деца са овим условима могу имати користи од исхране са високим садржајем протеина.

Yумама

БОНУС ВИДЕО: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas