Васкршњи пост је осим духовног значајан и са аспекта телесног здравља јер организму прија да се прочисти од тешке зимске хране.
Ипак, чињеница је да дуготрајно искључивање меса, јаја и млечних производа из исхране може да има негативне ефекте. Зато би посна трпеза требало да буде добро осимишљена, како би оброци били богати што разноврснијим хранљивим материјама.
Најбитнија хранљива компонента меса, јаја и млечних производа су протеини. Они су укључени у све метаболичке процесе и неопходни су за изградњу ћелија у људском организму. Зато, како недостатак протеина не би штетно утицао на здравље, они који посте током више недеља у свој јеловник треба да укључе што више биљних намирница које обилују протеинима.
Ово су намирнице најбогатије овим важним нутритивним елементом.
Сочиво
Сочиво подразумева скробни протеин и у истој је категорији као и грашак. Ова биљка је заправо невероватан извор протеина, угљених хидрата и влакана. Једна шоља сочива има чак 18 г протеина, док шоља грашка има свега осам грама. Добар извор протеина, осим грашка и сочива су и разне врсте пасуља. Махунарке у просеку, садрже око девет милиграма протеина по једном граму. Неке врсте садрже и до 12 г на количину од 100 г, што може да замени унос јаја. Осим тога, обилују влакнима и есенцијалним амино-киселинама.
Семенке
Семенке као што су сунцокрет, сусам, семе конопље, семе лана и семе бундеве су богати минералима. Неке од њих нагињу ка орашастим укусима, док су друге семенке више слађе или неутралне. Семе бундеве има земљасти укус, док сунцокрет има слаткасти укус који нагиње ка орашастом. Семе лана има осредњи орашасти укус. Jедна четвртина шоље ових семенки има од седам до девет грама протеина. Поспите их на салате да повећате количину здравих масти и протеина. Измељите их и користите као брашно за прављење теста.
Коштуњаво воће
Бадем, лешник и кикирики су високопротеинска храна. Највећи проценат садржи орах, који такође садржи и висок проценат масти. Због тога нутриционисти препоручују ограничен унос од око 30 г на дан, што је довољно да задовољи наше дневне потребе за протеинима.
Печурке
У 100 г печурака је 56 одсто протеина по калорији. То је скоро двоструко виши проценат протеина него што је их има у млевеној говедини, на пример. Печурке имају меснату структуру, па и са те стране могу да буду добар избор за замену меснатих намирница.
Банане
Банане се сврставају у најздравију врсту воћа. 100 г банана садржи 4 г протеина и због тога се ова намирница препоручује за доручак. Банане су богате калијумом и добар су избор за особе које пате од проблема са затвором.
Зелено поврће
Броколи, карфиол, кељ и спанаћ сматрају се добрим извором биљних протеина, који треба увек да буде заступљен. Ово поврће је извор витамина, минерала и дијеталних влакана, због чега је потребно обогатити своју исхрану спанаћем, кељом и броколијем, али и кромпиром, карфиолом, шаргарепом и целером.
Кукуруз шећерац
Ова намирница је врло богата протеинима и витаминима Б комплекса. Фолна киселина и пантотенска киселина су такође битни састојци ове житарице. 100 г кукуруза шећерца садржи 4 г протеина.
(Ивана Ковачић,Новости)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ