Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈАЈА И МАЊА АНКСИОЗНОСТ: Постоји ли веза?

Животне навике нам могу помоћи да умањимо свакодневни притисак и нервозу, а у то свакако спада и начин исхране

1718014079_469735_shutterstock-245119171_f.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Када смо изложени стресним ситуацијама, наше тело ослобађа хоромоне попут адреналина, допамина, норадреналина и кортизола. Стрес је окидач за многе болести а уколико је хроничан, утиче чак и на ниво белих крвних зрнаца, чинећи нас подложнијим вирусима и бактеријама. Нарушава се психофизичко здравље, а тиме се појачава и стрес, уз могућу анксиозност. Правилна исхрана је од великог значаја за борбу са овим изазовима. Следи листа неких од намирница које могу да буду од помоћи да боље каналишемо знаке хроничног стреса.

Јаја су природни извор више врста витамина, минерала, аминокиселина и антиоксиданата корисних за добар одговор на стрес. Поједине студије су испитивале позитивне ефекте конзумације јаја на психичко стање и резултати су обећавајући. Иначе, жуманце обилује холином, микронутритијентом који не садрже све намирнице и за који се сматра се учествује у разградњи холестерола. Поред тога, од помоћи је и у одашиљању нервних импулса, нарочито оних који доприносе когнитивној функцији и спречавању губитка памћења у каснијим годинама живота.

Поједине студије спроведне на животињама доказале су благотворно дејство холина у подизању расположења и борби са стресом.

(еКлиника)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas