Oglas
· · Komentari: 0

OTKRIVAMO PRAVU ISTINU: Da li su proteinska pića i dodaci ishrani preporučljivi za decu?

Za roditelje malih sportista, izbirljive u ishrani ili decu sa intolerancijom na hranu, proteinski šejkovi su brz i dostupan način da se dopuni ishrana. Međutim, previše proteina može biti nepotrebno ili čak ima negativne efekte.

1725619655_shutterstock_1450601822.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

I za decu i za odrasle, proteini igraju ključnu ulogu u funkcionisanju tela. Grade mišiće i tkiva, proizvode hormone, jačaju kosti i prenose kiseonik po celom telu. Ako ste zabrinuti da vaše dete možda ne dobija dovoljno hranljivih materija, prvo razgovarajte sa svojim pedijatrom ako ste zabrinuti da vaše dete ne dobija dovoljno proteina.

Da li su proteinska pića bezbedna za decu?
Za decu sa nedostatkom proteina ili drugim zdravstvenim stanjem koje ih sprečava da dobiju dovoljno proteina, proteinska pića se mogu koristiti kao dopuna ishrani.

Međutim, nedostaju dokazi koji podržavaju prednosti proteinskog praha za decu sa ovim bolestima. U pregledu iz 2015. istraživači su proučavali dokaze o efektima suplementacije proteinima kod dece sa hroničnim bolestima kao što su cistična fibroza i pedijatrijski rak. Ove bolesti često sprečavaju decu da dobiju adekvatnu ishranu. Ova studija nije otkrila značajna poboljšanja u težini, visini ili statusu ishrane.

Za većinu zdrave dece, proteinski suplementi su nepotrebni. Nedostatak proteina je neuobičajen, a većina dece sa dobro izbalansiranom ishranom dobija preporučenu količinu proteina dnevno.

Rizici
Za decu kojoj nisu potrebni dodatni proteini, proteinski praškovi ili pića nisu nužno štetni. Svaki dodatni protein se obično razlaže u telu i ili se koristi za energiju ili deponuje kao mast. Međutim, neki stručnjaci kažu da predoziranje proteinima može imati neželjene zdravstvene posledice.

Prema Klivlendskoj klinici, previše proteina može imati sledeće efekte:

Povećanje telesne težine
Višak proteina znači unos dodatnih kalorija. Ako dete ne sagoreva te kalorije kroz svakodnevne aktivnosti ili sport, telo ih može skladištiti u obliku masti, što može dovesti do povećanja telesne težine. Neki proteinski napici sadrže dodatni šećer, što takođe može dovesti do povećanja telesne težine

Oštećenje bubrega i jetre
Visok nivo proteina može da oteža bubrezima da filtriraju otpad. Ovo može dovesti do kamena u bubregu, dugotrajnog oštećenja bubrega i dehidracije
Važno je napomenuti da su ovi efekti povezani sa izuzetno visokim nivoom proteina u ishrani.

Trenutno nema dokaza da ishrana sa visokim sadržajem proteina može da ošteti bubrege zdravih ljudi. Međutim, studije pokazuju da ishrana sa visokim sadržajem proteina kod onih sa bubrežnom bolešću može dodatno da ošteti bubrege.

Nedostatak hranljivih materija
Osim ako dete ne uzima previše proteina, malo je verovatno da će sama pića biti štetna. Međutim, ako se ova pića i šejkovi koriste kao zamena za redovne obroke, deca mogu biti uskraćena za vitalne hranljive materije koje mogu naći u drugoj hrani.

Koliko je proteina potrebno deci?
Prema Američkoj akademiji porodičnih lekara, oko 10% do 20% dnevnih kalorija deteta treba da potiče od proteina.

Količina preporučenih proteina je različita u zavisnosti od starosti, veličine, težine i pola. Međutim, većini zdrave dece potrebno je oko pola grama proteina za svakih pola kilograma koje imaju. Na primer, detetu od 50 kilograma treba oko 25 grama proteina svakog dana.

Iako dodatni proteinski dodaci u obliku pića ili praha možda neće štetiti vašem detetu, većina dece već dobija dnevnu preporučenu količinu proteina kroz svoju redovnu ishranu. Oslanjanje na proteinska pića i šejkove kao zamenu za obrok može biti štetno ako dete ne unosi druge vitamine i hranljive materije hranom.

Neki od najboljih izvora proteina u ishrani uključuju:

mleko
nemasno meso (piletina, govedina, riba, ćuretina)
jaja
bademi
sočivo
kinoa
tofu
grčki jogurt
brokoli
Kada je potreban dodatni protein
U nekim slučajevima, detetu će možda trebati dodatni proteini u ishrani.

Deca sa malom težinom
Deci koja su pothranjena ili neuhranjena mogu se dati proteinska pića ili drugi vitaminski dodaci. Međutim, ove proizvode treba koristiti samo nakon konsultacije sa pedijatrom.

Deca vegani ili vegetarijanci
Deca koja ne konzumiraju meso - ili druge proizvode poput mleka, jaja i sira - mogu imati niži nivo proteina. To znači da će im možda trebati do 15% više proteina da bi dostigli isti nivo kao mesojedi. Međutim, to ne znači da su proteinska pića jedina opcija. Puter od kikirikija, ovsena kaša, kukuruz i spanać su dobri izvori proteina za ove dijete.

Deca sa metaboličkim stanjima
Deca koja imaju metaboličke probleme mogu imati poteškoća u razgradnji supstanci kao što su ugljeni hidrati, aminokiseline, lipidi, šećeri i još mnogo toga. Deca sa ovim uslovima mogu imati koristi od ishrane sa visokim sadržajem proteina.

Yumama

BONUS VIDEO: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas