Домаћи стручњаци их не препоручују пре 11. или 12. месеца живота.
Вероватно већ знате да се со и шећер не смеју додавати приликом припреме дечије хране. Бебе до 6. месеца живота користе врло малу количину соли, мање од 1 г дневно и око 1 г дневно између 7. и 12. месеца. Дојене бебе добијају довољну количину соли кроз мајчино млеко, а адаптиране млечне формуле садрже сличну количину.
Увођење зачина – када и како?
Док неки амерички педијатри препоручују да се зачини у прехрану детета не почињу уводити пре 8. месеца, домаћи стручњаци их не препоручују пре 11. или 12. месеца.
Као и прије увођења сваке поједине намирнице у прехрану ђетета, тако и прије увођења зачина треба подузети одређене мјере опреза. Нови зачин треба понудити ђетету у врло малим количинама с намирницама које су већ испробане и сигурне. Ако након неколико дана нема алергијске реакције, тада дијете прихвата зачин.
Фото: Депозит
Прочитајте још: НЕ ФОРСИРАЈТЕ децу да се ИЗВИЊАВАЈУ јер чините више штете него користи
Од зачина које можете почети да користите пред крај прве године најбоље је бирати оне специфичне за наше подручје: першун, босиљак, бели лук, ружмарин, мирођија, мајчина душица, жалфија, нана, оригано, ким, ловор, семенке сунцокрета и бундеве. Пре увођења зачина, свакако се посаветујте и са педијатром.
Прочитајте још: Да ли је ВАШЕ ДЕТЕ ИМПУЛСИВНО? Проверите, можда је склоно развоју КОЦКАРСКИХ НАВИКА!
Здравље из биљака
Зачини осим што побољшавају укус хране, могу да ублаже лакше тегобе као што су на пример грчеви у стомаку (мирођија, жалфија, ким). Код тегоба дисајних путева помоћи ће мајчина душица, ловор или оригано. Суви зачини имају јачи укус од свежих, па их треба додавати двоструко мање. Зачине додајте пред крај припреме хране.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ