Резултати истраживања спроведеног у Америци дошли су до забрињавајућих података
Бактерије које изазивају салмонелу често се крију у кухињи, на вашим посудама за зачине.
Научници су открили да су тегле са зачинима најчешц́е место контаминације салмонелом након припреме хране. У експерименту који су спровели, откривено је да је након кувања половина посуда за зачине заражена бактеријама. Сматрају да је разлог томе што сви заборављамо на ове тегле, па водимо рачуна само о свом посуђу и прибору за јело.
Они се врло лако контаминирају када особа додирне пилетину или другу контаминирану храну, а затим посегне за теглом за зачине, а да претходно не опере руке.
Амерички центри за контролу и превенцију болести процењују да сваке године у САД има 1,35 милиона инфекција салмонелом и 420 смртних случајева.
Прочитајте још: Два природна начина за ДЕЗИНФЕКЦИЈУ WЦ ШОЉЕ: Уз помоћ ове намирнице елиминишите бактерије (ВИДЕО)
За потребе овог истраживања, научници су окупили 317 одраслих особа да спремају идентична јела у кухињама различитих величина. Неки су кували у малим кухињама, а неки у великим, индустријским. Испитаници нису знали да ц́е њихова кухиња касније бити тестирана на салмонелу. У месо је претходно убризгана хемикалија која делује слично као што би салмонела деловала када нападне површину или простор. Након кувања, узети су брисеви из кухиња да се провери салмонела.
Резултат истраживања – свака посуда за зачине може бити контаминирана салмонелом
Предмети са далеко највец́ом заступљеношц́у контаминације били су управо тегле за зачине. Контаминација је откривена код скоро половине њих. С друге стране, контаминирано је тек нешто више од 20 одсто посуда за детерџенте, док остали предмети нису уопште били контаминирани, пише Живим.глориа.хр.
Један од аутора студије објаснио је да многи људи када кувају у својим домовима забораве да након употребе обришу тегле са зачинима. У сваком случају, ово истраживање је показало да свака посуда за зачине коју додирнете док припремате сирово месо може бити контаминирана салмонелом и тога морамо бити свесни током кувања.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ