Није реткост да нам зачини стоје и по неколико година у кухињском ормарићу
Врло је могуће да у кухињи имате теглицу куркуме, оригана или семенки лана за које се више не сећате тачно ни када сте је купили. Употребили сте је једном или ниједном и помало заборавили на њу, а сада када вам је потребна – нисте сигурни можете ли да је користите.
Могу ли зачини да се покваре? Колико дуго смеју да се користе? За почетак, зависи јесу ли млевени или не...
Како пише медицинска платформа Хеалтхлине, америчка Управа за храну и лекове дефинише зачине као "ароматичне биљне супстанце, у целом, изломљеном или млевеном облику, чија је функција у исхрани да дода укус, а не да буде сама исхрана".
У кулинарском свету, обично се зачини праве од осушеног корена, коре или стабљике неке биљке, док је зачинско биље сушено или свеже лишће биљке.
Који је рок трајања зачина?
Приликом одређивања рока трајања сушеног биља и зачина, варијабле које треба узети у обзир укључују њихову врсту, начин обраде и складиштење.
На пример, сушени зачини обично трају дуже од сушеног биља, а што је зачин "пунији", односно целовит и мање обрађен – дужи му је рок трајање.
Хеалтхлине наводи следеће рокове трајања.
Сушено биље обично траје од једне до три године, а ту спадају:
- босиљак
- оригано
- мајчина душица
- рузмарин
- ловоров лист
- мирођија
- першун
- нана
- жалфија
Млевени или зачини у праху обично трају од две до три године. Уобичајени примери су:
- ђумбир у праху
- бели лук у праху
- млевени цимет
- чили у праху
- куркума
- млевена паприка
- млевени кардамом
- суви зачин
Цели, односно немлевени зачини имају најдужи рок трајања, јер је мање њихове површине изложено ваздуху, светлости и влази, што им омогућава да задрже ароматична уља и једињења дуже него млевене верзије.
Ако се чувају правилно, целовити зачини могу да трају до четири године, а примери су:
- цела зрна бибера
- коријандер
- коморач
- кумин
- ким
- мускатни орашчић
- каранфилић
- штапићи цимета
Изузетак од свих правила је со, која може да се користи неограничено, тврди Хеалтхлине.
Како да знамо јесу ли се зачини покварили?
Сушено биље и зачини се обично не кваре у уобичајеном смислу. Када се каже да се зачин покварио, то једноставно значи да је изгубио укус, снагу или боју, па је, тврди поменути медицински портал, мало вероватно да ћете се разболети ако конзумирате покварен зачин.
Многи зачини купљени у продавници наводе датум до када их је најбоље употребити, што означава временски оквир у ком ће они задржати најснажији укус и квалитет.
Наравно, они којима је тај рок истекао неће дати такав укус као свежији зачин.
Ако нисте сигурно колико дуго имате неки зачин, можете једноставним тестом да утврдите да ли би требало да га користите тако што ћете прегледати његов мирис и укус. Згњечите или утрљајте малу количину по длану: ако је мирис и/или укус слаб, време је да га замените.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ