Прерано увођење соли у бебину исхрану може негатино да утиче на њено здравље
Увођење чврсте хране у бебину исхрану велики је корак за сваког родитеља. Потребно је испратити све смернице и дати детету богат нутритиван оброк који ће да прихвати. Оброци су прилично бљутави, па због тога многи родитељи размишљају да убаце мало соли како би их зачинили. Међутим, то је потпуно погрешно.
Прерано додавање соли може утицати на бебино здравље, па према савету педијатара, пожељно је сачекати што дуже пре него што у бебину исхрану уведете со.
Прочитајте још: Да ли ће дете да има КОВРЏАВУ КОСУ? Ови фактори су кључни
Потребно је одложити његово увођење бар до бебиног првог рођендана. Овај период омогућава беби да се упозна са правим укусом различитих намирница. Осим тога, према речима стручњака бубрези бебе у периоду пре прве године нису још довољно развијени да би могли да филтрирају вишак соли, као што је случај са одраслима. Превише соли у бебиној храни, као и прерано сољење хране може довести до оштећења бубрега.
Колико соли је потребно бебама?
Од рођења до шестог месеца бебама је потребан 1 грам соли, који добијају путем мајчиног млека или формуле. Након прве године, у бебиној исхрани не би смело да буде више од 2 грама соли на дневном нивоу.
Који зачини могу побољшати укус бебине хране, а да није со?
Уместо соли постоје други зачини и биље које можете додати бебиној храни како би она била укуснија. Према речима педијатара дозвољени су цимет, каранфилић, шафран, босиљак, кумин и коријандер.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ