Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПАТОЛОГ ОТКРИВА: 7 начина да помогнете детету да проговори

Ево којих 7 ствари можете да радите већ од најранијег узраста, како бисте помогли детету да проговори.

1726576728_shutterstock_2492567433.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Прве бебине речи родитељима доносе велико узбуђење, али су уједно понекад и предмет бриге. Неретко се родитељи забрину да ли дете касни у говору и да ли се развија нормално.

Патолог говора Лијен Шеред поручује да свако дете достиже прекретнице у развоју неким својим ритмом, као и да је велики распон онога што се сматра нормалним. Прекретнице у развоју су само општи водичи, а неке бебе ће их достићи раније, неке касније.

Ако вас брине било шта у говору вашег малишана, најбоље је да се обратите стручњаку, али добро је да знате и да постоје неке ствари којима можете да помогнете свом детету да проговори.

1. Гледајте у дете када му се обраћате. Деца уче посматрањем и имитацијом, нека гледа у ваше лице док правите прве брбрљајуће звуке. Фокусирајте се на развој гласова б, п, д, м и самогласника.

2. Певајте му песмице. Редовно певање неких песмица или рима са дететом ће га охрабрити да се у неком тренутку придружи тој забави. "Деца воле музику, посебно када укључује и покрете, а то им помаже и да науче ритам језика", каже Шередова.

3. Одговарајте својој беби. Када ваш малишан производи звуке, одговорите му тако што ћете имитирати оно што је изговорио. Ваше дете ће тако научити да гестови и речи изазивају реакције, одговоре, а то је важан концепт раних вештина комуникације, истакла је Шередова за мотхер.лy.

4. Искористите рутине. Живот са децом подразумева много обавеза и понекад је прави изазов одвојити време за рад на комуникацији. Ипак, свакодневне рутине су савршене прилике да ипак порадите на томе. Разговарајте са дететом и помозите му да вежба говор тако што ћете му говорити шта радите док му мењате пелене, храните га, купујете нешто са њим у продавници...

5. Покажите му "језик". Ова једноставна техника подразумева да користите језик који је један корак изнад тренутних способности вашег детета. "Ако ваше дете плаче да би вам комуницирало своје потребе и жеље, можете да почнете да му прстом показујете ка жељеним предметима. Ако већ и само показује прстом, али не изговара то, почните да изговарате по једну реч (нпр. Шоља). Ако већ изговарате по једну реч, онда почните да комбинујете по две речи, правећи једноставне фразе (нпр. ’сок, молим’ или ’ја желим’)".

6. Играјте се са њим. Играње са дететом је једна од најважнијих ствари које можете да урадите за његов развој говора, сматра Шеред. "Играње је рутина која захтева двосмерну размену, баш као и комуникација. Када се играте, користите играчке у сврхе која им је намењена (попут причања у телефон играчку), нађите прилику да вежбате звуке (говореи брм-брм када се играте аутићима, рецимо, или ав-ав када се играте играчком куцом) и пратите дечја интересовања", саветује патолог говора.

7. Читајте детету. То је сјајан начин да подстакнете ране вештине комуникације и говора, али је и здрава активност за повезивање са дететом. "Читање побољшава много важних животних вештина – попут вокабулара, разумевања и писмености, које су кључне за академски успех. Почните од једноставних сликовница, па временом прелазите на књиге са речима", закључује она.

Yумама

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas