Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Многи родитељи се питају: Када беба почиње да седи?

Беба прво научи да држи главу, затим се подиже на руке и почиње да се преврће са леђа на стомак. Након тога, родитељи почињу да чекају да беба седне и почне активно да истражује свет. Када то треба да се деси?

1719317549_shutterstock_1891541437.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Физички развој детета повезан је са менталним развојем. Да би научила да седи, беба мора да савлада хоризонталну раван и ојача мишиће стомака и леђа. Зато мора научити да се преврће са леђа на стомак и леђа. Уз подршку јастука или у колицима, просечно дете почиње да седи са 6 месеци. Затим, у року од месец дана, мозак координира рад вестибуларног апарата, а затим беба седи сама, без подршке. Тада учи да седи из лежећег положаја самостално, без помоћи одраслих. Ово траје још око месец дана.

- Али чак и ако четворомесечна беба покуша да седне, то не значи да мајка треба да му помогне. Нека вежба сам, а мајка гледа са стране. Жеља маме да преузме ситуацију у своје руке и брзо научи своје дете да седне може довести до озбиљних болести у будућности. Са 4 месеца, кичма детета још није спремна за таква оптерећења - каже педијатар Марија Школник.

Да ли је могуће научити бебу да седи?

Дефинитивно не до шест месеци, мишићи још нису довољно јаки. Кичма се може деформисати под притиском тежине бебе.

Шта учинити ако дете не жели да седи?

Нека деца почињу да седе мало касније. Ово зависи од многих фактора, укључујући: пун термин бебе, њену тежину и висину, као и темперамент детета.

Почните да вежбате своје дете: после шест месеци седите уз помоћ јастука 10 минута, а затим можете да почнете да га држите у крилу и да се играте са њим. Али такође не задуго.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas