Већина људи воли бар понекад да ужива у љутим укусима.
За разлику од оних који само понекад воле да поједу нешто љуто, постоје и они који практично не могу без папричице и чили сосова, толико љутих да од њих обавезно крећу сузе на очи.
Због чега онда имамо жељу за укусом који нам, мора се признати, није баш увек пријатан и изазива пожар у нашим устима?
Прочитајте још: МИТ или истина: Превише зачињена храна узрокује чир на желуцу?
Наука има одговор на ово питање.
Љута храна изазива ефекат "ватре", јер у себи садржи капсаицин.
То је молекул који се налази у љутим папричицама и он директно напада рецепторе бола у нашим устима, који шаљу сигнал мозгу да нам је нешто врело у устима.
Наш организам реагује на овај сигнал знојењем, што нам помаже да се охладимо.
Када конзумирамо љуто, расте нам крвни притисак, убрзава се срчани ритам и почињемо да убрзано дишемо.
Занимљиво је, међутим, да се након овакве интензивне реакције нашег тела, углавном осећамо боље него пре самог оброка. И за овај феномен постоји научно објашњење, које можете прочитати овде.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ