Većina ljudi voli bar ponekad da uživa u ljutim ukusima.
Za razliku od onih koji samo ponekad vole da pojedu nešto ljuto, postoje i oni koji praktično ne mogu bez papričice i čili sosova, toliko ljutih da od njih obavezno kreću suze na oči.
Zbog čega onda imamo želju za ukusom koji nam, mora se priznati, nije baš uvek prijatan i izaziva požar u našim ustima?
Pročitajte još: MIT ili istina: Previše začinjena hrana uzrokuje čir na želucu?
Nauka ima odgovor na ovo pitanje.
LJuta hrana izaziva efekat "vatre", jer u sebi sadrži kapsaicin.
To je molekul koji se nalazi u ljutim papričicama i on direktno napada receptore bola u našim ustima, koji šalju signal mozgu da nam je nešto vrelo u ustima.
Naš organizam reaguje na ovaj signal znojenjem, što nam pomaže da se ohladimo.
Kada konzumiramo ljuto, raste nam krvni pritisak, ubrzava se srčani ritam i počinjemo da ubrzano dišemo.
Zanimljivo je, međutim, da se nakon ovakve intenzivne reakcije našeg tela, uglavnom osećamo bolje nego pre samog obroka. I za ovaj fenomen postoji naučno objašnjenje, koje možete pročitati ovde.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU