Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УБЛАЖИТЕ СИМПТОМЕ МЕНОПАУЗЕ: Избегните грешке које многе жене праве

Навике које треба да искорените када уђете у менопаузу

1693573629_shutterstock_2164470829.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Менопауза може бити тешка за многе жене, али можете себи помоћи одређеним намирницама. Нутрициониста Сју Камп дала је савете о томе које навике у исхрани треба избегавати како би се ублажили симптоми менопаузе. Такође је открила да на хормоне може утицати то где једете, а не само време и врста оброка. Она тврди да је једење испред екрана велика грешка и да може да погорша пад естрогена који прати менопаузу.

Сју саветује да једете даље од радног стола и екрана рачунара или телефона и да успорите. Додаје да храну треба што више жвакати.

„Жене имају тенденцију да грицкају храну базирану на угљеним хидратима, што може довести до пораста нивоа шећера у крви. Заједно са падом естрогена у менопаузи, ово може утицати на метаболизам и дистрибуцију масти.

Морате да једете довољно протеина, здравих масти и разноврсног воћа и поврћа које обезбеђује влакна. Све ово ће помоћи вашој дигестивној функцији и асимилацији хранљивих материја. Требало би да избегавате грицкање током дана, јер је то често мотивисано емоционалном, а не физичком глађу“, објашњава нутриционисткиња.

„Редовни оброци су добри за већину људи. Повремени постможе помоћи некима, али не свима. Почните полако, можда тако што ћете престати да грицкате између оброка, а затим пређите на 12-часовни пост, на пример између вечере и доручка следећег јутра", рекла је она.

Сју је такође истакла да је одабир праве хране за подршку вашем хормонском здрављу од суштинског значаја.

„Фитоестрогени су супстанце биљног порекла које се слабо везују за естрогенске рецепторе. Доказано је да имају балансирајући ефекат на хормоне. То укључује сочиво, соју, наут (леблебију) и ланено семе", каже она.

Нутриционисткиња препоручује и поврће као што су броколи, карфиол, купус, прокељ, ротквице и кељ. Ово поврће садржи природно једињење које активно промовише разградњу естрогена.

Такође саветује да се ограничи унос кофеина. Негативан утицај алкохола и кофеина, посебно на сан, многи потцењују. Постоје позитивни ефекти кофеина, али саветујем не више од три веома мале шољице кафе дневно, с циљем да их попијете пре ручка“, закључила је Сју Кемп.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas