Многе намирнице имају протеине, али нису све „комплетни протеини“
Протеини су кључни макронутријент, налазе се у разним намирницама, обезбеђују енергију, "гориво" за раст и поправку ткива и средства за стварање хормона и ензима у нашим телима.
Просечној особи је потребно око 0,8 грама протеина по килограму телесне тежине, мада неким људима може да буде потребно и више у зависности од специфичних околности.
Шта је комплетан протеин?
Протеин се састоји од појединачних аминокиселина, грађевинских блокова хранљивих материја. Укупно има 20 аминокиселина, од којих 11 тело може да произведе само. Међутим, то оставља девет аминокиселина које тело не може да створи и њих морамо да конзумирамо. Назване су „есенцијалним аминокиселинама“, а то су хистидин, изолеуцин, леуцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин.
Прочитајте још: СОК ОД ЦВЕКЛЕ: Савршен напитак за ДЕТОКС који ће препородити ваш организам
Храна се сматра комплетним протеином када садржи свих девет есенцијалних аминокиселина, док „непотпуни протеин“ садржи само неколико њих. Идеално би било да свакодневно конзумирамо свих девет есенцијалних аминокиселина како бисмо добили пуне предности које нам протеини могу да нам понуде.
Комплетна протеинска храна
У случају да протеинска храна долази из животињског извора, можете да будете сигурни да има свих девет аминокиселина. Неки уобичајени комплетни протеини животињског порекла укључују: рибу, живину, јаја, говедину и свињетину. Такође постоје и потпуно биљни "комплетни протеини". Њих можете да пронађете у целим изворима соје, одређеним целим житарицама...
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ