Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РАЗЛОЗИ ЗАШТО ЈЕ СЛАДАК ДОРУЧАК ЛОШ: Могао би лоше да утиче на ниво шећера у крви

Ако започнете дан са слатким доручком, на тај начин изазивате скокове и падове шећера и непрекидну жудњу за слатком храном током дана.

1728898843_shutterstock_2500015487.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Сви смо чули да је доручак „најважнији оброк дана“, али не размишљамо често о томе зашто је то тако. Ево кратког објашњења. Храна коју једемо ујутру прва улази у наш систем након дужег периода поста током ноћи и одговорна је за стимулацију метаболизма, балансирање шећера у крви и пружање енергије. Другим речима, доручак припрема цео наш систем за дан који је пред нама.

Имајући то у виду, има смисла пажљиво размотрити које намирнице бирамо за почетак дана. На крају крајева, ако оно што једемо директно утиче на наше физичко и емоционално благостање током целог дана, онда би то требало да буду пажљиво одабране намирнице високог квалитета.

Међутим, нутриционисти кажу да није само реч о избору традиционално „здравих“ намирница попут воћа и јогурта уместо крофни и пецива. Такође је важно размотрити како наш доручак утиче на шећер у крви. Идеално, желимо да га стабилизујемо одмах и да то тако и задржимо. Најбољи начин да то постигнемо? Припремом доручка богатог протеинима и влакнима који је слан, а не сладак.

Како шећер у крви утиче на мозак? 

Стабилизација шећера у крви одмах ујутро доноси бројне предности, а све почиње са дејством на мозак.

- Ћелије у нашем мозгу називају се неуронима и они осећају ефекте скокова глукозе баш као и остатак тела. Неурони осећају упалу, гликацију и инсулинску резистенцију, што се може манифестовати као 'мождана магла'—губитак когнитивних способности као што су памћење, концентрација, језик или резоновање, повећавајући ризик од развоја болести попут Алцхајмерове. Да бисмо заштитили наш мозак, важно је добро се хранити - објашњава ауторка и биохемчарка Жеси Еншопе, позната као @глуцосегоддесс на Инстаграму.

Увек доручак, увек слан

Да бисмо контролисали скокове глукозе на које се Еншоп осврће, од суштинског је значаја да увек започнемо дан сланим доручком који се заснива на протеинима, здравим мастима и што је најважније, не треба узимати ништа слатко.

- Ако имате жудњу за шећером, хронични умор, мождану маглу, проблеме са спавањем или кожне проблеме, тада ће стабилизација ваших нивоа глукозе помоћи. Будући да велика већина популације има нестабилне нивое глукозе (неке студије процењују да је то до 80 одсто људи), одабир сланог доручка може помоћи - објашњава Еншоп.  

Идеалан слани доручак

Шта, заправо, требало да садржи савршен слани доручак?

- Омлет од два јајета са фетом, сиром и парадајзом је комплетан и избалансиран оброк који ће спречити скокове глукозе који воде до каснијег пада и жудње - предлаже Еншоп, додајући да ће овакав оброк такође одржати осећај ситости и енергичности током јутра.

Али то је само један пример—не морате сваки дан јести ову тачну комбинацију за доручак. Сваки слани доручак са јајима (или другим немасним протеинима, попут несладјеног јогурта, тофуа или кикирики путера) који садржи влакна и здраве масти ће бити добар. На пример, тоасти од интегралног киселог теста са тахинијем и поврћем. Слани овсени кашасти са динстаном спанаћем, јајима, печуркама и авокадом. Или чак једна кашика свежег сира са цхеррy парадајзом, краставцима, сољу и бибером.

Слатко олакшање

То не значи да треба да потпуно избегавате све што је слатко.

- Не морамо се одрицати шећера, само треба да научимо када и како га јести с мањим утицајем на наше здравље - саветује Еншоп.

Она која нуди пуно инспирације на свом Инстаграм профилу. Главна ствар је да спречимо скакање шећера у крви учењем како и када јести одређене намирнице.

- Када дође до скока, наше митохондрије постају преоптерећене и почињу да производе хемикалије зване слободни радикали који оштећују наше ћелије, мутирају наш ДНК, доводе до оксидативног стреса и упале. Слатки скокови ово чине чак и више од скокова узрокованих скробом. Упала је основни узрок већине болести. Три од пет људи умре од болести заснованих на упали. Зато запамтите да започнете дан са сољу. А ако заиста желите воће ујутро, то је у реду. Само га једите у целом облику на крају свог сланог доручка, а не на почетку -  каже она. 

Курир 

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas