И ако је последњих година потцењена негативним констатацијама, једна од најкориснијих биљака из рода житарица пшеница и те како важи за за здраву и корисну намерницу за прехрамбену употребу људи
Пшеница садрзи витамин Б који је веома важан за имуни систем, витамин Е, калцијум, гвожђе, много минерала и влакана.
Прочитајте још: Јогурт за имунитет, млеко за мишиће, а знате ли за шта је добар сок од вишње?
Највише се употребљава у пекарској индустрији путем брашна, за колаче и разна пецива. Наше баке су брашно користиле и за беспрекорно уштиркан веш. У православљу је познато као краљица славске трпезе, не избежни део богате гозбе са симболиком захвалности за плодове земље.
Када је реч о здрављу има широк аспект утицаја. Редовним конзумирањем куване пшенице може се спречити појава дијабетеса типа два. Повољно утиче на крвне судове и кардио васкуларни систем.Побољсава систем органа за варење, регулише затвор.
Оно што је важно напоменути је да се мора добро скувати. Избор конзумације је на вама можете је јести као салату ,убацити је у кајгану , чорбу или као слаткиш са медом и орасима.
Салата од пшенице:
Једна кутлача псенице
Кришка младог козијег или крављег сира
Шака руколе
Шака маслина
1 кувано јаје
Пар капи маслиновог уља
Лагано измешајте састојке и ваш брз, лаган и здрав оброк је спреман.
Једна занимљива чињеница везана за пшеницу јесте да што је дуже жвацете постаје слађа, пробајте то да урадите са месом и укус ће се губити или постати бљутав. Дакле здрава храна је увек слађа. Лоша страна пшенице је да садржи глутен и да не смеју да је користе људи који су алергични. Дакле ако нисте алергични, уврстите пшеницу у свој јеловник. Вас организам ће то ценити
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ