Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пажљиво са конзумацијом рибе: Иако је здрава, не треба претеривати са уносом - Стручњаци објаснили које врсте треба избегавати

Иако је богата хранљивим материјама, стручњаци упозоравају да не смемо да претерујемо са уносом

1665753721_pexels-marina-leonova-9419196.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Риба обилује омега-3 масним киселинама, селеном, витамином Д. Селен стимулише производњу имуноглобулина и штити тело од вируса и бактерија које изазивају болести. Омега-3 масне киселине јачају срчани мишиц́, чине судове еластичнијим, спречавајуц́и њихову калцификацију.

“Историјски гледано, риба је одувек била део исхране становника плавих зона, у којима живе 100-годишњаци. Занимљиво је да у тим регијама људи претежно једу биљну храну, уз мале количине животињских протеина, укључујући рибу”, објашњава  нутриционисткиња и дијететичарка  Фелиша Столер.

Прочитајте још: Уколико не можете да контролишете глад, ова намирница је идеална пред спавање

Лосос, харинга, сардина, пастрмка, скуша, инћуни и бакалар неке су од најздравијих риба за јело. Међутим, стручњаци препоручују да се не прелази доза од око 300 грама рибе или морских плодова недељно. Због чега?

Наиме, у свим врстама рибе и шкољки, у некима мање, а у некима више, налазе се трагови живе. У мањим количинама у организму знатно су мањи ризици да ће угрозити здравље, али у већим количинама у постаје отровна. Како висока концентрације живе у организму повећава ризик од настанка болести попут губитка периферног вида, оштећење говора, слабости мишића, немогућности покретљивости, не треба претеривати са овом намирницом. Посебно рибе попут туне, сабљарке, ајкуле, скуше које садржие видок садржај живе. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas