Истраживачи су пронашли везу између конзумирања чили папричица и значајног смањења ризика од добијања кардиоваскуларних обољења и канцера.
Мада су раније студије већ откриле да чили папричица има антиинфламаторно дејство, да садржи антиоксидансе и да омогућава организму да адекватно регулише ниво шећера у крви, пре свега захваљући капсаицину, који паприкама даје љутину, ово је прво велико научно истраживање које је дошло до доказа да конзумирање ове намирнице смањује ризик од преране смрти.
Истраживачи су имали приступ здравственим подацима чак 570.000 људи из САД, Кине, Италије и Ирана. Они су такође располагали подацима о исхрани сваке од ових индивидуа, што им је омогућило да направе адекватна поређења између оних који једу чили папричице и оних који их избегавају.
Прочитајте још: Помало заборављене: Зашто је добро да једемо КРУШКЕ
На њихово изненађење, примећен је смањен ризик морталитета од чак 25% за особе које често конзумирају чили папричице у односу на оне који их једу ретко или никад. Истраживачи ипак позивају на опрез у изношењу великих закључака с обзиром на чињеницу да још увек нису открили механизам који објашњава овај феномен, а напоменули су и да у својој студији нису упоређивали ефекте различитих врста чили папричица на здравље људи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ