Да ли се сећате шећера у коцки? Баке су га увек послуживале уз кафу, па коме треба. Више га нема.

Не зато што су људи престали да сладе напитке, већ зато што већина своју кафу слади таблетицама, заслађивачима. Дакле, време се променило.
Заслађивачи су данас свуда. Има их у жвакама, дијететским напицима, хладном чају, џему, пахуљицама, јогуртима, преливима, конзервираном воћу, лизалицама, суплементима, лековима…
Прочитајте још: Свет је прилагођен ДЕШЊАЦИМА, а ево шта треба да знају родитељи ЛЕВЕРОУКЕ деце
Јасно је да нам треба слатко без калорија, а то је главна предност замена за шећер.
Рецимо, кашичица шећера има 20 кцал, а таблета заслађивача скоро ниједну. Сада узмите две чаше лимунаде, прву засладите са три кашичице шећера, а другу са три таблетице. Рачуница је јасна.
– Што се тиче дугорочних здравствених ефеката коришћења заслађивача, Агенција за храну и лекове признаје неке заслађиваче (сахарин, аспартам, сукралозу, екстрат стевије) као опште прихваћене и безбедне, објавио је гастроентеролог и специјалиста за гојазност, др Нитин Кумар са Института за баријатријску ендоскопију.
Прочитајте још: Обожаваћете га: Напитак који убија депресију и скида килограме
Ово су признати заслађивачи, а ово су чињенице које можда нисте знали о њима.
САХАРИН
Реч је о заслађивачу који је неких 200-700 пута слађи од шећера. Откривен је давне 1879. године и органска је супстанца.
Као количина која је безбедна за употребу препоручује се 5 мг сахарина по кг телесне масе дневно.
Овај заслађивач највише користе дијабетичари.
АСПАРТАМ
Аспартам је откривен 1965. године. Прво је допуштена количина аспартама била 34 мг/кг по килограму телесне тежине. Касније је то повећано на 50 мг/кг телесне тежине. Тек 1988. године допуштена је употреба аспартама у напицима, а његова особина да слади, без изазивања здравствених проблема довела га је на врх коришћених заслађивача где се и данас налази.
Прочитајте још: Не претерујте са избељивањем: Жути зуби су СНАЖНИЈИ од белих
Аспартам је намирница, а не адитив, јер се у организму разлаже као и све остале аминокиселине. Према томе, има и енергетску вредност, али због високог степена слаткоће, његове калорије могу да се занемаре.
Најчешће се користи у облику таблетица, при чему једна таблета замењује једну кашику шећера.
Није стабилан на високим температурама, што донекле ограничава његову употребу за печење колача.
СУКРАЛОЗА
Слађа је од шећера 600 пута. Нема енергетску вредност јер се једноставно излучује мокраћом. Отпорна је на високе температуре, па са њом можете да кувате.
Прочитајте још: Створите осећај сопствене вредности: Примените фински концепт "СИСУ"
Сукралоза је одобрена за употребу 1998. године као заслађивач у таблетицама за кућну употребу, али је брзо доспела у напитке и сладоледе.
Препоручена дневна доза је 15 мг сукралозе по кг телесне тежине.
Сукралоза је позната под трговачким називом Спленда.
СТЕВИЈА
Стевиа ребаудиана Бертони је биљка која потиче из Парагваја и припада истој породици биљака у којој су сунцокрет и цикорија.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ