Da li se sećate šećera u kocki? Bake su ga uvek posluživale uz kafu, pa kome treba. Više ga nema.
Ne zato što su ljudi prestali da slade napitke, već zato što većina svoju kafu sladi tableticama, zaslađivačima. Dakle, vreme se promenilo.
Zaslađivači su danas svuda. Ima ih u žvakama, dijetetskim napicima, hladnom čaju, džemu, pahuljicama, jogurtima, prelivima, konzerviranom voću, lizalicama, suplementima, lekovima…
Pročitajte još: Svet je prilagođen DEŠNJACIMA, a evo šta treba da znaju roditelji LEVEROUKE dece
Jasno je da nam treba slatko bez kalorija, a to je glavna prednost zamena za šećer.
Recimo, kašičica šećera ima 20 kcal, a tableta zaslađivača skoro nijednu. Sada uzmite dve čaše limunade, prvu zasladite sa tri kašičice šećera, a drugu sa tri tabletice. Računica je jasna.
– Što se tiče dugoročnih zdravstvenih efekata korišćenja zaslađivača, Agencija za hranu i lekove priznaje neke zaslađivače (saharin, aspartam, sukralozu, ekstrat stevije) kao opšte prihvaćene i bezbedne, objavio je gastroenterolog i specijalista za gojaznost, dr Nitin Kumar sa Instituta za barijatrijsku endoskopiju.
Pročitajte još: Obožavaćete ga: Napitak koji ubija depresiju i skida kilograme
Ovo su priznati zaslađivači, a ovo su činjenice koje možda niste znali o njima.
SAHARIN
Reč je o zaslađivaču koji je nekih 200-700 puta slađi od šećera. Otkriven je davne 1879. godine i organska je supstanca.
Kao količina koja je bezbedna za upotrebu preporučuje se 5 mg saharina po kg telesne mase dnevno.
Ovaj zaslađivač najviše koriste dijabetičari.
ASPARTAM
Aspartam je otkriven 1965. godine. Prvo je dopuštena količina aspartama bila 34 mg/kg po kilogramu telesne težine. Kasnije je to povećano na 50 mg/kg telesne težine. Tek 1988. godine dopuštena je upotreba aspartama u napicima, a njegova osobina da sladi, bez izazivanja zdravstvenih problema dovela ga je na vrh korišćenih zaslađivača gde se i danas nalazi.
Pročitajte još: Ne preterujte sa izbeljivanjem: Žuti zubi su SNAŽNIJI od belih
Aspartam je namirnica, a ne aditiv, jer se u organizmu razlaže kao i sve ostale aminokiseline. Prema tome, ima i energetsku vrednost, ali zbog visokog stepena slatkoće, njegove kalorije mogu da se zanemare.
Najčešće se koristi u obliku tabletica, pri čemu jedna tableta zamenjuje jednu kašiku šećera.
Nije stabilan na visokim temperaturama, što donekle ograničava njegovu upotrebu za pečenje kolača.
SUKRALOZA
Slađa je od šećera 600 puta. Nema energetsku vrednost jer se jednostavno izlučuje mokraćom. Otporna je na visoke temperature, pa sa njom možete da kuvate.
Pročitajte još: Stvorite osećaj sopstvene vrednosti: Primenite finski koncept "SISU"
Sukraloza je odobrena za upotrebu 1998. godine kao zaslađivač u tableticama za kućnu upotrebu, ali je brzo dospela u napitke i sladolede.
Preporučena dnevna doza je 15 mg sukraloze po kg telesne težine.
Sukraloza je poznata pod trgovačkim nazivom Splenda.
STEVIJA
Stevia rebaudiana Bertoni je biljka koja potiče iz Paragvaja i pripada istoj porodici biljaka u kojoj su suncokret i cikorija.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU