Сирће се користи у различите сврхе, али је и стари народни лек за поједине тегобе у човековом организму
Јабуково сирће је последњих година, постало главни састојак у исхрани. Новија истраживања показују да јабуково сирће помаже код неких болести, рецимо дијабетеса или претеране гојазности.
Прочитајте још: Да ли прати месо пре припремања или не? Питање које често поставимо себи
Главни састојак јабуковог сирћета, као и било ког другог сирћета, јесте сирћетна киселина. Остали састојци су друге киселине, витамини, минералне соли и амино-киселина, а јабуково сирће ће вам помоћи код:
Дијабетеса: можда је највећа добробит од јабуковог сирћета његов утицај на ниво глукозе у крви. Неколико студија је доказало да оно може снизити ниво глукозе. Испитаници су узимали две кафене кашичице јабуковог сирћета пред спавање, а ујутру би им ниво глукозе био снижен за 6%. Ипак – ова студија је урађена на пацовима, треба тек да се провери на људима.
Снижава ниво холестерола
Помаже код високог крвног притиска и код срчаних болести: још једно истраживање на пацовима доказало је да јабуково сирће може снизити повишени крвни притисак. Друго истраживање доказало је да људи који често једу салату са јабуковим сирћетом мање оболевају од срчаних болести од оних који то не чине. И ова тема захтева, наравно, још испитивања да би се донели неки коначни закључци.
Помаже при губљењу килограма: стотинама година јабуково сирће коришћено је у ову сврху. Године 2005. урађено је истраживање на малом узорку од 12 испитаника – једни су данима јели кришке хлеба са неколико капи белог сирћета, а други су јели обичан хлеб. Испитаници из прве групе осећали су пре и дуже ситост него они из друге групе. То јесу обећавајући резултати, али ипак само прелиминарни.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ