Уз мало планирања и припреме оброка, можете уравнотежити своју исхрану током дана и спречити глад која доводи до преједања током оброка, што на крају може довести до повећања телесне тежине
Аудра Вилсон, дијететичар у болници за метаболичко здравље и хируршки центар за мршављење, каже да је кључ за избегавање преједања да планирате када ћете јести. Припремите се за успех током оброка помоћу ових савета и научите зашто вам једење оброка у редовним интервалима током дана може помоћи да се изборите са драматичним боловима и променама расположења.
Доручак
Photo:Unsplash
Доручак је све што треба вашем организму, наком ноћи без хране. Такође, доручак поставља основу за вашу исхрану за цео дан и даје вам енергију која вам је потребна да се суочите са оним што ће вам дан донети. Ако започнете дан празним стомаком, можете да се осећате исцрпљено и да до средине јутра посегнете за кесом чипса. Планирајте да доручкујете у року од сат времена након буђења.
Ручак
Photo:Unsplash
Ручак би требало да буде око четири до пет сати након доручка. На пример, ако сте доручковали у 7 ујутро, једите ручак између 11 и подне. Ако не можете да ручате до 14 часова одређеног дана, онда планирајте ужину између та два оброка.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)
Ако треба да поједете ужину, укључите мешавину протеина и угљених хидрата. На пример, поједите ниско-масни штапић, или једну до две шоље поврћа са једном четвртином шоље хумуса. Циљ је да спречите да постанете претерано гладни између оброка, што може довести до тога да време за ужину почиње у тренутку када дођете кући са посла.
Вечера
Photo:Unsplash
Многи људи имају тенденцију да се преједу за вечером јер нису јели довољно током дана. Време за вечеру треба да следи исти распоред као и ваши ранији оброци, пазећи да између ручка и вечере не буде више од четири до пет сати. Неки људи ће морати да поједу ужину између ручка и вечере јер вечера у 16 или 17 часова није увек реална.
Шта да радите ако нисте гладни
Многи људи кажу да нису гладни у одређено време за оброк, посебно за доручак. Ако често прескачете доручак, тренирали сте своје тело да у то време не шаље сигнале глади јер су они дуго игнорисани. Вашем телу је потребна енергија ујутру.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)
Ако почнете да свакодневно поново уносите доручак, вратиће вам се природни знакови глади. Доручак може бити једноставан као протеински шејк, тврдо кувана јаја са поврћем или тост од целог зрна са путером од кикирикија или путером од бадема. Једите доручак који укључује протеине како бисте остали пуни енергије током ручка.
Photo:Unsplash
Немате довољно времена за јело?
Лако је стећи навику да журите са оброцима или једете у покрету, али требало би да уведете праксу да седнете и одвојите време за оброке. Боље варите храну и више уживате у оброцима – укусима, текстурама и мирисима – када успорите и фокусирате се на оно што једете.
Држите доследан распоред исхране што је више могуће како би ваше тело знало када да очекује доручак, ручак и вечеру. Ако радите у поподневној или ноћној смени, примењују се иста рутинска правила исхране - једите своје оброке у размаку од четири до пет сати.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
БОНУС БИДЕО: