Америчка психолошкиња Џејн Огрен каже да многи греше у томе и да је све једноставније него што мислимо
Она је издвојила седам савета који могу да нам помогну да заварамо ум и здравије се хранимо, без бројања калорија.
Глад није разлог за грицкање
Навикните се да једете три пута дневно (доручак, ручак и вечера), а грицкање између оброка заборавите. Ако и огладните, с већим задовољством ћете дочекати главни оброк, а и желудац ће се навићи на такав ритам.
Пхото:Пиxабаy
Жудња траје три минута
Осећај глади често долази из главе без обзира на то да ли је желудац пун или празан. Ако се стрпите и суздржите од посезања за храном три минута од појаве жудње за њом, тај осећај ће нестати. Забавите се нечим или причајте с колегама јер ће вам бити лакше да издржите.
Осећај после поједеног колача
Није лако одолети сласном колачу или омиљеној чоколади. Али, док уживате у томе имајте на уму да ће осећај задовољства кратко трајати, а осећај кривице дуго. Не исплати се!
Једите за столом
Пхото:Пиxабаy
Веома је важно где и како једете. То треба чинити искључиво за столом, а не на каучу испред телевизора, успут на улици... Ако једете за столом, мозак ће то добро запамтити, односно регистроваће да сте јели. Неће се појавити жудња за одређеном храном као ни лажни осећај глади.
Не треба бити подложан утицајима
Уместо белог брашна ставите интегрално.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)
Рецимо, немојте слепо следити рецепт познатог кувара препуног нездравих састојака, већ га коригујте како би био здравији. Такође, не треба по сваку цену избегавати нездраву храну. Повремено приуштите себи колач, сладолед, газирани сок... Људи не воле забране, чак и када их постављају себи.
Заволите здраве намирнице
Пхото:Пиxабаy
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)
Укуси у којима сте уживали цео живот лако можете заменити онима које никад нисте волели. Рецимо, ако броколи и интегрални хлеб нису ваше омиљене намирнице, лако могу то постати. Важно је променити рутину и таква храна ће постати укусна јер су навике на неке укусе остале можда из детињства, а људи су често робови навика.
Оброк припремите сами
Много је боље куповати храну која нема декларацију с опширним описима јер се ради о једноставним намирницама (воће, поврће, риба, месо, пиринач, тестенина, сир, конзерва парадајза...). Избегавајте готова и полуготова јела. Радије оброк припремите сами - тако ћете знати шта једете, а и здравије је.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
БОНУС ВИДЕО: