Сматра се да кајсије јачају одбрамбени механизам нашег организма, те да јачају зубе и кости.
Осушене кајсије су богате калијум – карбонатом, који је лековит за особе које пате од аритмије. Осим магнезијума, кајсије обилују и фосфором, што побољшава функције мозга, а комбинација ова два минерала је добра и за нормализацију крвног притиска.
Коштице кајсије као лек
Витамин Б17 је веома редак у исхрани људи, а веома је потребан за здраво функционисање нашег организма. Витамин Б17 који још називају и лаетрил или амигдалин регулише метаболичке процесе и успоставља хемијску равнотежу у организму.
Прочитајте још: Шта се дешава са нашим здрављем када смо дуго ПОД СТРЕСОМ?
Ову супстанцу је крајем прошлог века открио амерички научник Ернест Кребс, под претпоставком да може помоћи при излечењу најтежих обољења, као што је карцином. Управо овај витамин се у великим количинама налази у коштици кајсије.
Фото: Депосит
Како користити коштице кајсије?
Коштице кајсије је потребно сушити на сунцу 2 – 3 дана, а затим их истуцати и извадити унутрашњост. У коштици се налази меснато језго које изгледом подсећа на бадем, а исто толико је и здраво и укусно. Постоје слатке и горке коштице кајсије, слађе су наравно укусније, али горке садрже већу количину витамина Б17.
Не једите их на празан стомак.
Прочитајте још: Овај чудесни јутарњи напитак помоћи ће вам да решите потешкоће у организму и на кожи, а потребна су вам само два састојка
Здравим особама се препоручује конзумирање 5 – 7 коштица на дан. Уколико претерате са количином може се јавити главобоља и вртоглавица и због тога морате бити пажљиви. Такође водите рачуна да коштице никада не конзумирате на празан стомак. Најбоље их је конзумирати непосредно пре или после оброка. Препорука је и да се мешају са млевеним семенкама лана јер он помаже да организам боље апсорбује витамин Б17.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ