Smatra se da kajsije jačaju odbrambeni mehanizam našeg organizma, te da jačaju zube i kosti.
Osušene kajsije su bogate kalijum – karbonatom, koji je lekovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezijuma, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ova dva minerala je dobra i za normalizaciju krvnog pritiska.
Koštice kajsije kao lek
Vitamin B17 je veoma redak u ishrani ljudi, a veoma je potreban za zdravo funkcionisanje našeg organizma. Vitamin B17 koji još nazivaju i laetril ili amigdalin reguliše metaboličke procese i uspostavlja hemijsku ravnotežu u organizmu.
Pročitajte još: Šta se dešava sa našim zdravljem kada smo dugo POD STRESOM?
Ovu supstancu je krajem prošlog veka otkrio američki naučnik Ernest Krebs, pod pretpostavkom da može pomoći pri izlečenju najtežih oboljenja, kao što je karcinom. Upravo ovaj vitamin se u velikim količinama nalazi u koštici kajsije.
Foto: Deposit
Kako koristiti koštice kajsije?
Koštice kajsije je potrebno sušiti na suncu 2 – 3 dana, a zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost. U koštici se nalazi mesnato jezgo koje izgledom podseća na badem, a isto toliko je i zdravo i ukusno. Postoje slatke i gorke koštice kajsije, slađe su naravno ukusnije, ali gorke sadrže veću količinu vitamina B17.
Ne jedite ih na prazan stomak.
Pročitajte još: Ovaj čudesni jutarnji napitak pomoći će vam da rešite poteškoće u organizmu i na koži, a potrebna su vam samo dva sastojka
Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ukoliko preterate sa količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi. Takođe vodite računa da koštice nikada ne konzumirate na prazan stomak. Najbolje ih je konzumirati neposredno pre ili posle obroka. Preporuka je i da se mešaju sa mlevenim semenkama lana jer on pomaže da organizam bolje apsorbuje vitamin B17.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU