Нутриционисти препоручују колико јаја вам је довољно
Нутриционисти имају подељена мишљења. Многи нас саветују да једемо сваког дана два јаја, док други говоре да треба да их конзумирамо умерено и не тако често.
Уочи Ускрса, сигурно ћемо их јести више него иначе, али стручњаци саветују да водимо рачуна о граници претераног уноса.
Уколико сваког дана поједете два до три јаја, ваше тело ће добијати довољно колина, витамина који представља најважнији градивни састојак нашег мозга.
Кокошија јаја су богата лутеином, супстанцом која је одговорна за јасан и добар вид.
Биотин, витамин Б12 и протеини који побољшавају варење доприносе јачању косе и коже. Фосфолипиди који се налазе у кокошијим јајима потпомажу елиминацију токсина из јетре.
Шта се дешава ако претерамо са јајима?
Већи унос од предвиђеног може да повећа холестерол. ЛДЛ холестерол, познатији као лош, преноси се из јетре до артерија и телесног ткива. Истраживачи кажу то може да доведе до гомилања холестерола у крвним судовима и повећаног ризика од кардиоваскуларних болести.
Жуманце садржи велике количине холестерола: према подацима америчког Министарства пољопривреде, у великом јајету налази се око 185 милиграма холестерола, што је више од половине препоручене дозе уноса.
Светска здравствена организација предлаже укупно 300 милиграма дневно. О овоме су често говорили и српски нутриционисти, који су истакли да ускршња јаја треба држати у фрижидеру до седам дана, док пукнуто јаје може да се чува пет дана.
Женама се саветује да дневно поједу два јаја, док су три јаја препорука за мушкарце, иако они углавном једу много више.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ