Људи који желе да смање шећер у крви или заобиђу његове нагле скокове, обично се одричу одређених намирница или смањују знатно њихову конзумацију
Међутим, постоји једна техника коју можете да урадите и која захтева нула ограничења у храни: једите свој оброк одређеним редоследом. Наука показује да ако једете састојке оброка одређеним редоследом, можете смањити пораст глукозе у оброку за 75%. Дакле, једете потпуно исту храну, али имате много мање последица по ваше тело.
Прочитајте још: Задржавање ГАСОВА у организму може бити опасно по ваше здравље! Ово су трикови за избегавање гасова непријатног мириса
Идеалан редослед је следећи:
- Поврће иде прво
- Протеини и масти су на другом месту
- Скробови и шећери на последњем месту
Питате се како ово изгледа у пракси? Рецимо да за оброк имате порцију лососа, спанаћа и смеђег пиринча, са парчетом торте за десерт. Према овој теорији, прво ћете јести спанаћ, затим лосос, па пиринач и завршите на крају десертом. Ако сте у ресторану, немојте јести хлеб који добијете пре оброка. „Људи који једу хлеб на празан стомак стварају велики скок глукозе. То не значи да морате у потпуности да прескочите корпу за хлеб – ако чекате да једете хлеб уз протеине, масти и поврће, имаћете много стабилнији одговор глукозе.
Не заборавите: слатка пића попут заслађеног чаја могу утицати и на ваш шећер у крви. Дакле, ако желите да додате слатки напитак у свој оброк, обавезно га попијте на крају са посластицом, а не да га попијете пре. Ово укључује и заслађиваче.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ