Ако вам се дешавало да заборавите на воду за кафу на шпорету, сваетујемо вам да је проспете и ставите нову.
Када у журби ставимо воду за кафу или чај често нам се догоди да се сетимо тек када је готово сва вода проврела. Већина само доспе нову воду у већ прокључалу и закува кафу.
Међутим, стручњаци тврде да је ова навика изузетно штетна и да је треба избацити.
Прочитајте још: Нутрициониста објашњава зашто КАФУ не треба пити НА ПРАЗАН СТОМАК
Чак и здрави минерали на овај начин постају штетни, што се јасно види на примеру калцијума који ствара каменац.
Истраживавања показују да се дуплим кувањем арсен, нитрати и флуор из воде повећавају, што је јако штетно за организам.
Светска здравствена организација упозорила је да је у таквој води за пиће највећа опасност висока количина арсена, јер може да доведе до тровања, проблема са органима за варење, дијабетесом и кардиоваскуларним болестима.
Вода која је дуго врила садржи и велику количину нитрата који се, када се дуже време изложе високој температури, претварају у нитрозамине који су канцерогени.
Зато следећи пут када вам се догоди да вам вода сувише дуго кључа, не будите лењи, те сипајте нову воду како бисте сачували здравље.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ