Најјачи бодиблдер Србије, саветује вас како на најбољи начин да се храните
Душан Савић, вишеструки пет пута државни шампион у свим федерацијама, други на Балкану, трећи у Европи и пети на “Мр Универсе”, а такмичи се и у спортовима снаге као што је бенч прес што су две неспојиве дисциплине.
Прочитајте још: Ево због чега би требало ове намирнице да једете сваки дан!
Како би на прави начин одржавао своју форму и увек био у врху, Душан мора здраво да се храни, а своје искуство одлучио је да подели и са нашим читаоцима: Дао је савете како би требали да се хранимо према нашој крвној групи.
Фото: Приватна архива
- Када говоримо о исхрани јако је пуно параметра који се морају знати о датој особи на основу којих се саставља идеална исхрана. На пример један од низа параметара је управо и крвна група, па се сходно томе исхрана јако разликује -каже Душан и објашњава:
Нулта крвна група
- 0 крвна група је најстарија и она треба да се храни искљуциво месом (протеинима), одговарају јој све врсте меса, док је УХ (углејних хидрата) брзо гоје.
- 0 крвна група треба од меса једино избегавати свињетину, сланину и шунку.
- Млечни производи нису препоручљиви за 0 крвну групу, као ни житарице (бело брашно).
- 0 крвна група мора да избегава црни чај, кафу, слатка газирана пица, бело вино!
АБ крвна група
- Припадници ове групе имају осетљиве органе за ваљење.
- Највише требају јести протеине меса, посебно: јагњетина, овчетина, зечетина и ћуретина, клонити се пилетине.
- Треба избегавати сво димљено или конзервирано месо.
- Веома су им корисни млечни производи,(јогурт, кефир и безмасна кисела павлака), који се лакше варе.
А крвна група
- Крвну групу А карактерише осетљив дигестивни тракт.
- Особама крвне групе А погодује и вегетеријанска исхрана.
- За ове особе је од значаја да једу храну у што је могуће више природном облику, свежу и непрерађену.
- Особе крвне крупе А месо складиште као маст. Једући црвено месо, постају лени и располажу са мање енергије.
- Од меса дати предност живинском у односу на црвено месо.
- Треба избегавати месне прерађевине (шунка, виршле, месни нарезак).
Б крвна група
- Овај тип крвне групе је једино повлашћен у уживању млечних производа.
- Људи с овом крвном групом имају толерантне органе за варење и мањак желудачне киселине.
- Најзначајни фактор који утиче на повећање телесне тежине код особа крвне групе Б су кукуруз, хељда, сочиво, кикирики, пшеница и сусамово семе. *Уколико сте преморени или патите од поремећаја имуног система, требало би да једете јагњетину, овчетину или зечетину неколико пута недељно.
Фото: Пиxабаy
Шта је са воћем питају ме људи? Воће је здраво?!...дигресија је коју толико често чујемо. "Натуре цандy" како је називају Американци или фруктоза је шећер чија улога је у процесу вежбања занемарива, она не пуни мишић него јетру и у процесу потрошње ослобађа се у крв тек када потрошимо све остале резерве што би у правилу код рекреативаца значило готово никада, а знамо где онда завршава.
Са воћем добијемо и нешто влакана и занемариве количине витамина. Често ме питају сок од цеђеног воћа је здрав зар не?!
Цеђењем воћа настаје исти проблем као код кувања хране. Сви витамини и минерали остају у кори воћа или самом месу воћа, које бацамо, пијемо тај сок/воду из воћа која је пуна шећера( фруктозе или глукозе). То није здраво као што људи мисле, већ нездраво јер је све шећер, паметнији избор је да поједемо воће него да га цедите.
Трендове нажалост диктира индустрија хране, а не здрав разум па ћемо тако сваки дан у реклами чути како нам се за доручак препоручају житарице са дужим временским отпуштањем и како оне значе здравље што је логично јер на јајима, шунки и сланини нема зараде"....
С друге стране холестерол, триглицериди нису продукт њиховог уношења у тело него нутритивно безвредне хране базиране на шећерима. Тада уз шећере којима оптерећујемо крвоток додајемо и оне који настају распадом наших мишића који се не могу опоравити јер ми можемо говорити и желети што год хоћемо на тему прехране, чињеница је та да смо направљени од протеина и једино нас они опорављају.
О РАЗНИМ СРЕДСТВИМА КОЈА "ПОМАЖУ" У САГОРЕВАЊУ МАСТИ:
Често се пропагира како постоје разни фатбурнери или чајеви који нас решавају масних наслага и замисли убрзавају метаболизам. Фатбурнери, чајеви, кафа и којекакви приправци на чији се учинак куну њихови дистрибутери у правилу функционишу на исти начин, делују диуретски.
Мишићна станица лишена воде губи могућност рада, а тиме и губљења масних наслага, тачније они не убрзавају метаболизам него га успоравају. Добије се блиц резултат , а врло брзо следи јојо ефект.. Кјуч губљења масних наслага је мишићни раст, тиме је ПРОТЕИН једини фатбурнер који функционише....
Прочитајте још: Не бацајте корен зелене салате, одличан је за нервозу
НАЧИН ПРИПРЕМЕ ХРАНЕ:
Сву храну можете да: Грилујете, печете у рерни, печете на фолији, печете на пари, кување хране избегавајте из разлога што се сви нутријенти из хране ослободе у води која се обично баци. Јаја могу да се једу кувана или као кајгана (на тефлону или пек папиру)
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ