Целијакија је неподношљивост организма на глутен - беланчевину које има у житарицама
Целијакија, односно нетолеранција на глутену, је поремећај о којем све чешће читамо. Ова болест може да се развије у било које доба живота, али и да проузрокује друга обољења попут дијабетеса типа 2, дерматитиса, анемије или мултипле склерозе.
Глутен и целијакија
Глутен је беланчевина присутна у пшеници, јечму, ражи и овсу. Код особа које су генетски предодређене, унос глутена изазива запаљења у организму. Просечно, према статистикама, свака 100 особа није толерантна на глутен.
Глутен се налази у готово свим индустријским производима, па и у пастама за зубе, разним напицима, зачинима, па чак и лековима.
Симптоми целијакије
Иако се дијагностификовање целијакије врши искључиво путем крви, постоји неколико најчешћих симптома. Поред пробавних сметњи, попут болова у стомаку, гасова, надутости, дијареје или затвора, целијакију прате и осипи коже, умор, раздражљивост, низак крвни притисак и ицрпљеност. Поред тога, могуће су вртоглавице, хромонална неравнотежа, промене расположења и мигрене.
Лечење целијакије
За целијакију не постоји лек, а поред избегавања хране богате глутеном, нема медикмената против овог обољења.
Последице целијакије
Уколико се не држи под контролом, целијакија може да изазове анемију, остеопорозу, нетолеранцију на лактозу, мањак витамина, неуравнотежену функцију бешике, епилепсију, деменцију, миопатију и неплодност.