Не заборавите да ових дана трпезу обагатите кестеном - куваним, печеним или у пиреу, свеједно је.
Овај укусни плод због високог садржаја биљних влакана и сложених угљених хидрата, брзо изазива осећај ситости, а није превише калоричан.
Прочитајте још: Седам ЗДРАВСТВЕНИХ УПОЗОРЕЊА која нам шаљу УСНЕ
Кестен је добар и за очување здравља зуба и костију, јер се у њему налази јединствена комбинације калцијума, фосфора и магнезијума. С обзиром на то да је богат и витаминима Б групе, поспешује добро здравље нервног система и спречава неуролошке промене и обољења. Због споре апсорпције угљених хидрата и неподизања нагло инсулина у крви, користан је у исхрани дијабетичара.
Одличан за дијабетичаре, савршен за срце!
Уколико сте често уморни, а уз то и анемични, прави природни лек је кестен, јер садржи висок садржај гвожђа.
Кестен има и ефекат кардио-штита, јер садржи добре масноће и обезбеђује добру пропорцију омега 3 и 6 масних киселина. Услед ниског садржаја натријума а високог калијума, одличан је и у исхрани особа које болују од хипертензије.
Прочитајте још: Руски ИСЦЕЛИТЕЉ Голубовски: Кора нара решава ПОРЕМЕЋАЈЕ У ЦРЕВИМА
Његово диуретично дејство, чини га погодним за особе код којих се задржава вода у организму. Уз све наведено, кестен омогућава добар рад цревног система, добро стање бактеријске флоре, спречава констипацију и поремећаје црева што све заједно благотворно делује и на имунитет.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ