Нутриционисти саветују да хлеб треба да се нађе у исхрани деце
Најздравији хлеб је онај који се прави код куће и садржи само воду, брашно и со. Сви нутриционисти су једногласни да је хлеб од целог зрна пшенице, јечма, овса здрав за децу.
Интегрални
Дете може да једе и бели и црни хлеб, али хлеб од интегралног брашна је основни. Он је хранљивији јер садржи више угљених хидрата. Такође је добар извор протеина, витамина Е, калцијума, калијума, фосфора, гвожђа и цинка. Ако се борите се са затвором, који се често јавља код деце, дијетална влакна у хлебу од интегралног брашна помаже. Такође је важно да је хлеб безквасни.
Грахам или црни хлеб
Богат је елементима који су неопходни за организам, као што су фосфор, калијум, магнезијум, калцијум и витамин Е. Садржи и 40% више гвожђа од белог хлеба.
Бели хлеб
Бели хлеб је најзаступљенија врста, већина људи га потпуно елиминише из своје исхране због страха да ће добити на тежини. Заиста, бели хлеб може да предиспонира гојење, али само ако се конзумира превише и у комбинацији са протеинима или липидима.
Још један недостатак ове врсте хлеба је мали број дијететских влакана и витамина. То је једина врста обогаћена калцијумом, неопходним минералом за организам, па је зато посебно индикована за децу и старије особе.
(Yумама)
БОНУС ВИДЕО