Nutricionisti savetuju da hleb treba da se nađe u ishrani dece
Najzdraviji hleb je onaj koji se pravi kod kuće i sadrži samo vodu, brašno i so. Svi nutricionisti su jednoglasni da je hleb od celog zrna pšenice, ječma, ovsa zdrav za decu.
Integralni
Dete može da jede i beli i crni hleb, ali hleb od integralnog brašna je osnovni. On je hranljiviji jer sadrži više ugljenih hidrata. Takođe je dobar izvor proteina, vitamina E, kalcijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa i cinka. Ako se borite se sa zatvorom, koji se često javlja kod dece, dijetalna vlakna u hlebu od integralnog brašna pomaže. Takođe je važno da je hleb bezkvasni.
Graham ili crni hleb
Bogat je elementima koji su neophodni za organizam, kao što su fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum i vitamin E. Sadrži i 40% više gvožđa od belog hleba.
Beli hleb
Beli hleb je najzastupljenija vrsta, većina ljudi ga potpuno eliminiše iz svoje ishrane zbog straha da će dobiti na težini. Zaista, beli hleb može da predisponira gojenje, ali samo ako se konzumira previše i u kombinaciji sa proteinima ili lipidima.
Još jedan nedostatak ove vrste hleba je mali broj dijetetskih vlakana i vitamina. To je jedina vrsta obogaćena kalcijumom, neophodnim mineralom za organizam, pa je zato posebno indikovana za decu i starije osobe.
(Yumama)
BONUS VIDEO