Покварио вам се фрижидер или је нестала струја и питате се да ли ће вам сва храна пропасти?
Кратки прекид напајања у трајању од неколико минута сигурно нец́е утицати на квалитет хране у вашем фрижидеру или замрзивачу. Али шта када уређај за хлађење не ради сатима или данима? Колико дуго фрижидер остаје хладан и у ком тренутку раст бактерија постаје опасан, тако да храну морате бацити? Ево шта све треба да знате када је у питању правилно чување хране.
Прочитајте још: Разлози због којих УЈУТРУ треба ПИТИ ВОДУ
– Без напајања, фрижидер ц́е вероватно остати на сигурној температури и до четири сата, али само онда ако су врата затворена. Храна у вашем замрзивачу остаје хладна још дуже, отприлике један дан ако је замрзивач напола пун, и око два дана ако је пун. Што је већа количина залеђене хране, хладноц́а ће се дуже задржавати. Међутим, немојте бити у искушењу да свакодневно проверавате у каквом је стању храна и да ли се одледила и променила боју и изглед. То ће убрзати пораст температуре, а самим тим храна ће се кварити брже. За одржавање ниске температуре онда када нема струје, кључно је држати врата фрижидера и замрзивача затвореним – каже за Хеалтх доктор Тамика Симс.
Правилно чување хране: како знати да ли је храна у фрижидеру исправна?
Температура у фрижидеру треба да буде око 4°Ц или нижа, док у замрзивачу треба да буде барем -17°Ц. Код неких намирница, попут млечних производа и меса, већ сам изглед или мирис могу указати на неисправност. Међутим, за неке прехрамбене производе, то није довољно да бисте проценили безбедност.
Прочитајте још: Болести бубрега изазивају проблеме у СЕКСУ и ЗАЧЕЋУ: Постоји РЕШЕЊЕ
Шта бацити, а шта задржати следец́и пут кад дође до прекида електричне енергије?
Температура у фрижидеру треба да буде око 4 степена или нижа.
Ако су месо, јаја или остаци ручка били на температури изнад четири степена више од два сата, време је да их баците. Додатни опрез може вам сачувати здравље. Дакле, ако нисте сигурни да ли је храна која се налазили у вашем фрижидеру или замрзивачу током нестанка струје исправна, боље је да је баците.
Прочитајте још: ШОКАНТАН ЗАКЉУЧАК: Ако ДЕТЕ много борави у кући имаће ВЕЛИКИ здравствени ПРОБЛЕМ
Да бисте бацање хране свели на што мању меру, прво поједите оно што је најкварљивије. Месо, млеко, меки сир, кремове или павлаку употребите чим приметите да фрижидер не хлади како треба. Остатак намирница искористите за припрему термички обрађених јела која могу стајати и на собној температури.
Не заборавите да ће храна са високим садржајем воде, попут меса или воц́а, остати замрзнута дуже од хране са ниским процентом воде, као што је хлеб и друге врсте пецива.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ