Научници из Санкт Петербурга су на прагу два велика открића: лековитог пива и утицаја масне хране на интелигенцију.
У Санкт Петербургу, научници са Одељења за биотехнологију Универзитета ИТМО, раде на стварању лековитог пива. Нова врста пенастог пића ће потпомагати варење, уништавати патогене и лечити болести желудачно-цревног тракта.
Прочитајте још: Живимо у ЗАБЛУДИ! Откривамо да ли је кључ ДОБРОГ ИЗГЛЕДА шта једемо или када једемо?
У саставу пива налази се тропски квасац који је пре сто година открио француски микробиолог Хенри Боулард током свог путовања у Индију и Кину. Локални становници су му тада поклонили неки необични квасац и објаснили да он помаже у борби са колером. Научник је закључио да је у питању пробиотик.
У саставу пива налази се тропскки квасац
Током дугог времена овај квасац се сматрао леком против дијареје. Али руски научници су направили корак напред и пронашли начин да створе лековито "пиво-кефир" од тропског квасца. Експерименти су још увек у току. Ако истраживачи успеју, свет ће добити нови еликсир здравља - ефикасан, а јефтин.
Фото: Пиксабеј
Анти-паметна храна
Масна храна смањује интелигенцију: научници су доказали да когнитивне способности падају чак и након једног масног оброка.
Прочитајте још: 6 МАГИЧНИХ КРИСТАЛА: Донеће добре вибрације, позитивну енергију и благостање
То су показале студије, у којима је учествовало 50 жена. Даме су добиле ручак са високим садржајем засићених масти. Оброк се састојао од чизбургера, кобасица, помфрита, масног соса, путера - и имао је енергетску вредност од 930 калорија. Након ручка, учеснице експеримента добиле су да реше неке задатке на компјутеру.
Након масног ручка жене су за 11% биле лошије
Испоставило се да су резултати теста након масног ручка били за 11% гори него резултати испитивања после оброка са назасићеним мастима (риба, маслиново уље, авокадо).
Прочитајте још: 6 неочекиваних лекова за ЗУБОБОЉУ: Сви их имамо у кући и невероватно помажу
Негативни ефекат масне хране на когнитивне способности примећен је већ након једног експеримента. Научници тврде да се, у случају сталног конзумирања нездравих намирница, интелигенција смањује још драстичније.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ